Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТРЕТИ БЛАГОРОДЕН КОМПРОМИС

Никита Нанков

web

Г-ца Гълъбина Бухалова е актриса. Тя има мисия - да пръска култура сред трудовия народ. Понеже като всяка хубавка актриса тя не е много умна, работи двойно, че и тройно, а дори и четворно повече от всеки нормален средно умен човек. Но това я кара да се чувства горда и да ходи с изпъчени гърди, понеже така очетворява мисията си.

Г-ца Гълъбина Бухалова работи веднъж като актриса, която играе другарка стругарка. Но тя всъщност работи двойно, тъй като не играе само като актриса, която играе другарка стругарка, ами и на сцената работи като другарка стругарка, докато като актриса играе другарка стругарка.

Но г-ца Гълъбина Бухалова работи и тройно. Тройно, защото не играе само като актриса, която играе другарка стругарка, ами на сцената и работи като другарка стругарка, докато като актриса играе другарка стругарка, която другарка стругарка играе като актриса в заводския самодеен колектив.

Обаче истината е, че г-ца Гълъбина Бухалова непрестанно работи четворно. Четворно, понеже не играе само като актриса, която играе другарка стругарка, ами на сцената и работи като другарка стругарка, докато като актриса играе другарка стругарка, която другарка стругарка пък играе като актриса в заводския самодеен колектив и в битието си на актриса в заводския самодеен колектив тя играе другарка стругарка.

Като всяка артистична работа, работата на г-ца Гълъбина Бухалова е напрегната, изтощителна, съсипителна. Но, от друга страна, като всяка артистична работа, работата й е и лека, безгрижна и възвишаваща. Ето защо има време, когато г-ца Гълъбина Бухалова няма време да яде и да спи, а има и време, когато се развява по цял ден. “Защо, защо, ах защо никой не разбира, че в един идеален и справедлив свят работата би била разпределена разумно? Нима са така слепи, глупави и неразумни хората, които идват на театър?” - пита се тя. И отчаяна си отговаря: “Уви, да...”

Г-ца Гълъбина Бухалова започва да спи и да яде, когато се развява и да се развява, когато няма време да спи и да яде. Така всичко се оправя в един лишен от разум, но реален свят. “Божичко, божичко, колко прекрасен става светът с едно малко разместване, с един мъъъничък благороден компромис!” - топи се сърцето Гълъбинино. И тя рецитира от сцената към неразумната публика, състояща се предимно от железари и железничари: “Другари стругари! Аз съм актриса мотриса, която играе другарка стругарка, която играе актриса мотриса, която играе другарка стругарка!” Публиката вика г-ца Гълъбина Бухалова десет пъти на бис и напук на вселенската неразумност, ниското качество на поцинкованите кофи и редовната нередовност на бързите влакове безумно се влюбва в нея.

9-19 декември 2011 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.01.2012, № 1 (146)