Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕЗСЪНИЦИ

Никита Нанков

web

Стои на високо място, може би планински връх, от който надолу се спущат безкрайни широки стъпала - докъдето й видят очите - и там, някъде далеч, много далеч, почти на хоризонта, се вижда морето под невъобразими зелени небеса - с плитчини и разливи, с дълбини и скали, заоблени като гърбиците на камили - или като нарисувани по коприна с едри размивки туш, обгърнати в китайско-сребристо и зеленикаво-синкаво (това е Северното сияние) и там, в далнината, се реят птици, големи ята, които ту се стрелкат ниско, ту се устремяват нагоре и изчезват в облаците. Тя разбира, че няма да слиза по стълбите, макар че така й се иска да нагази в морето, но то е така далече - разперва ръце и - полите й политат, а подир полите полита и тя - лети стремглаво и скосява към морето, усещането за полет и бързина е ново, смайващо омайващо като едно огромно “Хà!”, спуска се към слънчевите вълни, почти докосва с гръд морето - и се събужда.

Сърцето й бие до пръсване, тялото й още се носи с новата и неизпитвана тръпка на летежа. Сред разбягващото се блаженство на съня се мярва мисъл: Господи, ами щом като мога да летя, защо не съм летяла досега, Господи? Четиресет и четири години, осем месеца, седемнайсет дни и осемнайсет нощи (родена е в четвъртък, в седем вечерта). Заплаква горчиво, неудържимо, на глас. И вече повече не мигва до сутринта.

И подир тая нощ тя, всяка следваща нощ, се кокори до съмнало към брадавицата от спаружена капка боя върху тавана. Или жуми до изтръпване на очните ябълки и се напъва да заспи. Безсъници.

17 февруари - 26 май 2003 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 09.09.2010, № 9 (130)