Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АВАНГАРДИСТЪТ LEONARDO

Никита Нанков

web

Невръстният Leonardo дава големи надежди в изкуството и затова го пращат като ученик в ателието на прочутия флорентински Майстор Verrocchio. Leonardo неуморно скицира и живописва от натура и по памет, реже трупове да изучава анатомия, изчислява законите на перспективата, строи военни машини, чертае архитектурни планове и изобретява парашути и хеликоптери. Тези безкрайни упражнения трябва да го научат да рисува празнота, липса, отсъствие, вакуум, нищо по правилата на ренесансовия класически академизъм.

Когато подносието на Leonardo се замрежва от юношеско мустаче, става ясно, че началните надежди не се оправдават. Каквото и вакуумно нищо да рисува, той все оставя следи било от креда, било от темпера, било отпечатък от мръсния си палец. Майстор Verrocchio го наказва с глад, бие го по главата, кара го да заличава всяка следа, която е знак и символ на нещо, и да рисува празнотата пак и пак. Уви, резултатът винаги е някаква чертица, петънце или драскотинка, която прави нищото нещо.

- Бездарник! - крещи Майстор Verrocchio. - Как ще нарисуваш “Тайната вечеря”, ако оставиш следи в отсъствието на Исус и светите апостоли? Та нали тогава вечерята няма да е тайна, а явна? Колко пъти да повтарям, че всяко фалшиво копие на празнотата съдържа петна и драскотини като твоите? Кой колекционер ще е луд да купува фалшиво отсъствие, пълно с чертички и петна? И кой музей ще дава милиони за нищо, което е нещо? Отсъствие, дай ми оригинално класическо академично ренесансово отсъствие!

Leonardo се напъва да изобрази абсолютната липса, но липсата все липсва.

Младежът изпада в депресия, броди като щур из горичките около Флоренция и се оглежда за клон, на който да се обеси, но като не намира подходящ клон, който е пълно отсъствие, си грабва четките и боите и забягва в Милано.

Leonardo решава да унищожи веднъж завинаги проклетото ренесансово изкуство на отсъствието.

След многогодишен труд Leonardo сътворява първата авангардна живопис - “Тайната вечеря”, която изобщо не е тайна, а явна, тъй като Христос и учениците му са изобразени реалистично - с перспектива, анатомия, естествени цветове и емоции и тъй нататък. И, което е най-важното - в картината няма и едно-едничко петънце празнота, липса, отсъствие, вакуум и нищо.

Така, в началото на XX век, Leonardo става гениалният пионер на авангарда.

3 ноември 2009 - 10 февруари 2016 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.10.2017, № 10 (215)