Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ARS LONGA, VITA BREVIS

Никита Нанков

web

Ето - само след три секунди всичко ще свърши. Шлюзите на съпротивата ще бъдат пометени и смъртта победно ще нахлуе в алвеолите на живота. Ако бях делфин, щях да издържам под вода двайсет минути. Ако бях кит, щях да издържам под вода четиресет минути. Ако бях акула, щях да издържам под вода четиресет години. Но аз издържам под вода само четири минути и то ако първия път, в миг на слабост, си поема въздух преди пак да потопя глава в легена. Кураж, приятелю - още само три секунди! Може би трябваше да сложа главата си в найлонова торба и така да туря точка на жалкото си земно съществувание? Не, в найлоновата торба няма нищо достойно. По-добре да се удавя като Шели!

Ето - само след една секунда всичко ще свърши. Дробовете ще се пръснат, мозъкът ще се скашка, очните сфери ще излетят от дулата на черепните орбити. Мускулите ми неистово крещят да извадя глава и да дишам, но могъществото на волята ми повелява да държа глава в легена. И не, изобщо не си и помислям за щнорхел! Но как да превъзмогна грозотата на биологичното крушение? Мисля трескаво, мисля, мисля! Величието на изкуството! Вечността на поезията! Ето - съчинявам стихотворение:

 

създаваме неща
които ще ни надживеят

създаваме илюзии
че създаваме неща
които ще ни надживеят

надживяваме нещата
които ни създават илюзии
че създаваме неща
които ще ни надживеят

надживяваме илюзиите
че създаваме неща
които ще ни надживеят

създават ни неща
които ще ни надживеят

Докато казвах стихотворението, мина повече от една секунда. Аз вече бях мъртъв, но продължавах да рецитирам. Полетът на поезията надживя тленността на тялото. Безсмъртието победи смъртта!

17-19 октомври 2009 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 03.11.2009, № 11 (120)