Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНТОЛОГИЯ НА КЛАСИЧЕСКАТА КИТАЙСКА ПОЕЗИЯ

web

 

Облаци в оризовите мочурища.
Селяко, как ще ги пожънеш?

Това класическо стихотворение на Пънг Бин, написано през 349 г., е философко размишление за горчивините в живота. Оризовите мочурища са традиционна алегория на приятел и покровител. Това, че облаците не могат да бъдат пожънати означава, че Бин Пънг, приятел и господар на автора, е съкрушен, понеже не е получил синекурна служба от Императора, както е очаквал.

 

*

Суха борика на хълма.
Дори гърмът я отбягва.

В това прочуто стихотворение от 839 г. Пан Бо си спомня страданията в своя живот. В класическата китайска поезия сухата борика символизира тъга. Стихотворението оплаква участта на Бо Пан, приятел и покровител на автора. Гърмът, който е отвратен от старостта и грозотата на дървото, е обичаен знак на попарени надежди за синекурна служба от Императора.

 

*

Никой не забелязва зрънцето ориз под скрина.
Мишката сбира приятели на гощавка.

В този ненадминат шедьовър от 1483 г. Ванг Вей изразява огорчението си от несправедливостта на съдбата. Зрънцето ориз означава сбъдване на желанията. Творбата е размисъл върху нещастието на Вей Ванг, приятел и покровител на Ванг Вей, който не е бил възнаграден със синекурна служба от Императора поради злословия на клеветници, събитие, загатнато във втория стих.

 

*

Ветре, разпръсващ облаците,
разсей болката от невярната любима!

На пръсти се броят стихотворенията, които могат да съперничат по известност с тази творба от Лю Пей, написана през 1721 г. Облаците са символ на безнадеждност. Поетът изразява покрусата на своя покровител Пей Лю, комуто Императорът е отказал синекурна длъжност, представена в случая като невярна любовница.

15 май 2006 - 29 май 2008 г.

 

 

© Никита Нанков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.06.2008, № 6 (103)