Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГРЕГОР ЗАМЗА

Мартин Колев

web

Една сутрин след неспокойни сънища Грегор Замза откри, че се е преобразил в леглото си на огромно насекомо. Той се учуди от тази внезапна промяна, но вече закъсняваше за работа.

Щом влезе в офиса, всякакви колебания за новата му самоличност се изпариха. Чистачката го нападна, крещейки "Хлебарка!", и го заблъска с метлата. Една разсънена от врявата колежка излезе в коридора и припадна по средата на писъка си. Грегор набързо се сдоби с едноседмичен платен отпуск, "по здравословни причини".

Не му беше писано да привикне към новия си живот. На следващата сутрин той се събуди гигантска мравка. Получил достъп до загадъчната радиостанция, по която мравките общуват с антенките си, мъжът прекара деня в разходки до кварталните мравуняци.

Този живот не беше самотен и му хареса, ала сряда донесе нова промяна и Грегор се събуди щурец. След двайсетина часа, прекарани в песни, дойде четвъртък, а той откри в леглото си, че е станал гигантска муха. Този ден нищо не се случи, но Грегор установи, че лентяйският, безцелен живот на мухите си има своите предимства.

В петък мъжът се събуди, преобразен в пеперуда, и набързо забрави вчерашните преимущества. Достави му голямо удоволствие да кръжи в близкия парк часове наред, докато шумни туристи го снимат и отрупват с комплименти.

В събота заваля, но Грегор Замза тъй или иначе си остана вкъщи - беше се превърнал в паяк и прекара деня в плетене. В неделя времето се оправи и мъжът си помисли, че хич не му се връща на работа. Сетне се погледна в огледалото и установи, че няма за какво да се тревожи.

Беше се събудил еднодневка.

 

 

© Мартин Колев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.10.2016, № 10 (203)

Други публикации:
Мартин Колев. Микро. Бургас: Либра скорп, 2016.