Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЯДО КЪМ ВНУЧКИТЕ СИ
(ЗАВЕТ)

Илия Блъсков

web

Многообични мои мили и драги внучки Марийке и Иванке,

Вярвам, че вие вече сте деца, които разбирате какво е добро и какво зло, вярвам, че вие имате вече такова добро сърце, щото да приемате, да запаметявате всичко, щото ви се казва за ваше добро; затова и аз се заемам да ви дам писмено моите отечески съвети, доколкото може да ги поеме вашата още крехка възраст. Послушайте ме сега с голямо внимание.

По-преди ще ви кажа доколко ми е жално като си помисля, че аз съм вече стар, че единът ми крак е в гроба, и аз не имах това щастие да бъда близо до вас, да ви се порадвам, да ви се понагледам, но кой знае, Бог може да ме сподоби, щото да се сберем един ден и да изпълни моето и ваше добро желание. Тая надежда ме крепи и утешава.

* * *

Преди всичко, ще ви моля да обичате и почитате нашия общ баща - милостиваго Бога и Господа Нашего Исуса Христа. Сутрин, вечер на лягане, на ставане не забравяйте да му се молите да подарява вам и на родителите ви здраве и добрини. Нека на вашите млади души да бъде сладко и леко, когато изкажете вашите молитви било пред светицата у дома, било в светата църква. Имайте за весел и приятен неделния или празничния ден само когато изпълните вашата длъжност към Бога и направите някоя добрина. За сега да направите някоя добрина с пари не можете, но вие можете без пари да направите много по-голяма добрина, а те са: послушанието към родителите ви, сестринска обич помежду ви, още и мирно и любезно прекарвание със съученичките ви и съседните ви деца. Повярвайте ми, ако че правите така, вашите празнични дни ще ви бъдат винаги светли, весели и приятни.

* * *

След Бога вие трябва да обичате и почитате вашите родители. За горкия ваш баща вие, за неговото нещастие, трябва от сърце да го милеете, но никак не трябва да скърбите, нито пък да плачете за това. Ако да бяха му спомогнали сълзите ни, аз бих плакал цял месец, но с това ние не ще направим друго, освен самаго него да наскърбяваме, че и нашето здравие да повреждаме. Това, с което вие можете да угодите и отчасти да успокоите вашия добър баща, е да чува той, че вие слушате майка си, че говорите умно, че се занимавате с уроците си или прочитате някои занимателни и полезни книги, че вие, две сестрички, се обичате, се разговаряте сладко, никога не се сбутвайте, както правят другите невъзпитани деца и всички тия ще облекчават тежките мъки на баща ви.

Виждал съм, драги мои внучки, виждал съм лоши деца, които с лошото си поведение, с непослушанието си, с безчинията си, с лудините си, с лошите си мръсни думи са ставали тегота не само на своите родители, но и на всички хора. Мили мои деца, ако да знаех, че вие ще изпаднете да бъдете с лошото си поведение омразни на родителите си и на другите хора, повярвайте ме, че с това щяхте да ми прибавите, както на мене, така и на родителите си, други по-тежки мъки, на душата и на тялото им. Вие сте още малки, но вярвам, че разбирате доколко лошо нещо е да бъде едно момче или момиче омразено от другите. Помислете си каква полза от един живот на едно момиче, когато то не е обикнато от своите и чуздите хора! А какво щастие е за него, когато всички го обичат, радват му се и му захвалят. Но аз като ви зная доколко сте добри, като зная, че Бог ви е надарил с една добра майка и с един милозлив баща, вярвам, че никога не ще оскърбите нито родителите си, нито мене - вашия стар дядо.

* * *

Сега да поговорим за друго.

Знаете ли какви мъки тегли едно момиченце, като вас, когато е болно? (Бог да ви пази!) Болното не му се яде, не му се пие. Кога дружките тичат на двора, по полето и си играят весело, болното е принудено цял ден да бъде затворено и да лежи на постелята, да пъшка, да охти от болежки. Освен това болното е принудено да преглъща сякакви горчиви лекарства, прочее, хубаво ли е да бъде човек болен? Не е ли много по-хубаво да бъдем здрави? Но ние познаваме добрината на здравието чак когато се поболеем, а болестите не дохождат от никого другиго, а само от нас. Най-доброто средство, за да бъдем винаги здрави, е дордето не сме се поболели, да се пазим. Наистина, че сега родителите ви пазят, но и вие още от сега трябва да цените здравето си и самички да се учите да го пазите. Недейте тича много до изпотяване; усетите ли, че ви е малко хладно, побързвайте да се затоплите; недейте преяда, да не ви е тежко на стомаха. Недозрели плодове нито кусвайте, а от зрелите яжте само с позволението на родителите си. Често преговаряйте тоя стих:

“Въздържание дава здраве и ягкост,
а пресищането - болест и слабост.”

* * *

Аз зная, че родителите ви често ви дават по 5-10 ст., за да си купите нещо за ядене. Но вие се учете от сега да не харчите дето не тряба, учете се да бъдете спестовни. Който не спестява стотинката, не може да види цял лев. Забележете и тоя стих:

“Трудолюбивий и спестеливий от глад никога се не бои.”

* * *

Най-срамно и грозно нещо е лъжата и кражбата. Защото зная, че и вие се гнусите от тия две големи грешки, то срамувам се да ви давам съвет против тях. Колкото до лъжата, като зная, че децата обичат да си послъгват на шега, съветвам ви да знаете, че лъжата и на шега е опасна. Винаги и във всичко старайте се да бъдете честни. Вземете ли от някого нещо чуздо за потребата си, щом си свършите работата, върнете го. Обещаете ли се някому да му направите някоя помощ или добрина, недейте забравя да изпълните обещанието си. С малко думи ще ви кажа: бъдете честни в думите си, бъдете честни в работата си, бъдете честни и чисти дори и в мислите и желанията си. Тия думи са доста дълбоки за вас, но аз ще се потрудя да ви ги обясня друг път. За сега само това ще кажа: когато ще говорите особно с вънкашно лице, по-преди помисляйте дали думата ви ще бъде на място, и тогава я изговаряйте. Недейте се учи много да говорите, то не е похвално толкова. По-добре е да говорим по-малко, че умно, а не много да дрънкаме, че да изговаряме глупости. Като за вас момиченца за сега е по-добре по-много да слушате като говорят другите, а по-малко да говорите. Заради това и Бог ни е дал една уста и две уши. А като казвам, че повечето трябва да слушате, не ви казвам и уличните деца и хора да слушате, но да слушате само тия хора, които са по-стари, които са по-умни и от тях можете да добиете ум и разум.

* * *

Най-големия и най-полезния съвет за вас, когото мога да ви дам, при това и настоятелно да ви моля да ме послушате, е следующия.

За вас е вече понятна думата: с каквито се събираш и ти такъв ще станеш; ако се събираш с добри хора и ти ще бъдеш добър, ако се събираш с лоши хора и ти ще станеш като тях. Ако родителите ви препоръчат някои добри другарки, сбирайте се често с тях, но колкото е възможно по-рядко, а когато се сдружите с отбрани другарки, пазете се да не се докачате макар и на шега, пазете се да не се скарвате, защото това е лош знак. Вие сте сестрички, бъдете неразделни другарки, обичайте се, милейте една за друга така, щото други като вас сестрички, които не се имат добре, като виждат вас, да се срамят и да вземат пример от вас. Вие трябва да сте забелязвали, че когато си поговорите или поиграете, или разходите с добри дружки, със сладки думи, колко ви е весело и приятно, а когато се случи да се сбутате с някои ваши дружки и да се наскърбите, колко ви е мъчно и неприятно.

* * *

Бог, добри мои деца, помежду многото добрини, които е дал на человека, дал му е съвестта, а това не е друго, освен глас Божий, глас ангелский у нас. Вие трябва да сте забелязали, когато направите нещо добро и похвално, усещате у себе си една тайна радост, а когато се случи да направите някоя погрешка, усещате у себе си една скръб, един глас, който ви осъжда задето сте направили зло. Това, що ви радва и това, що ви мъчи за погрешките ви, се нарича съвест.Ако обичате себе си, ако искате да бъдете завинаги добри, слушайте тоя глас. Щом направите погрешка, щом усетите, че съвестта ви мъмри, побързайте да искате прошка от тогова, когото сте оскърбили, побързайте да се поправите. А да се поправите, ще рече да се заречете, че вече няма да повторите погрешката си. Сяко момиченце, което си познава погрешката и побърза да се поправи, има надежда, че ще стане добра душа, а които повтаря погрешките си и не ще да слуша съвестта си, няма надежда да бъде добър човек.

Мои деца! Вие сте, за ваша зла чест, заобиколени повечето с лоши деца. Ако вие се запазите да бъдете добри, ще бъдете едно утешение на родителите си, секи ще ви се радва, че и вам ще е драго. Но ако престъпвате съветите на вашите родители, вие с това ще умножите още повече техните скърби, че и, не дай, Боже, можете да станете най-злочестите в тоя свят. Но аз зная, че вие никога не ще даже и да си помислите да озлочестите сами себе си, така щото да станете омразени в света. За това се потрудих да ви напиша тия мои съвети, доколкото може да ги разберете. За по-нататък, ако Бог ми хариже здравие и живот, аз пак ще ви понапиша нещо полезно за вас.

Простете ме, че писмото не е толкова хубаво и мъчно ще го прочетете. Какво да правя, с едно око толкова мога да напиша. Но вие не гледайте хубостта на писмото, а гледайте да запомните съдържанието му и да запишете моите старчески съвети във вашите млади сърца със златни букви, за да ги помните во веки веков.

Шумен
24 август 1906

Ваш дядо: Ил. Р. Блъсков

 

 

© Илия Блъсков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 09.01.2005, № 1 (62)