Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МЕРИ МАКИНТОШ
=============================

Мери Макинтош (1936) е американска социоложка, която принадлежи на поколението на т.нар. структурен функционализъм в американската социология, завършва в Бъркли, Калифорния. Множество от нейните теоретични усилия са насочени към социология на девиантното поведение, с подход, различен от преобладаващата стигматизация в социологията до 60-те години, както и към култивирине не теоретичен автономен подход към изследването на хомосексуалността и нейната историческа поява. От 60-те до 80-те години по-голямата част от творчеството й е насочено към изследването и развитието на гей-лесбийски и феминистки политически перспективи. Преподавала е в университета Leicaster и в Polytechnic of South Bank; професор по социология в университета на Есекс, Англия, както и редакторка на списанията "Economy & Society" и "Feminist Review". С есето си "Хомосексуалната роля" тя както предшества фукоянския поврат към изследването на сексуалността, така и дава основа за гей и лесбийските изследвания по-късно през 80-те години на 20. век. Сред по-важните й книги са: "Sex Exposed. Sexuality and the Pornography Debate" (1992) и "Deviance and Social Control" (заедно с Paul Rock, 1974). Днес архивът на нейните записки и доклади се намира в London School of Economy.

GAY & LESBIAN STUDIES

В превод на Станимир Панайотов

Статии
  Хомосексуалната роля

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet