Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИГОВЕ ЗА РАЗКАЗВАНЕ

Мариета Цанова

web | Преди пустинята

Съкровеното от детството, романтиката на младостта и търсенията на зрелостта бележат стъпка по стъпка кратките разкази на Люси Мошен. Сякаш изтръгнати от страници на дневник са сюжетите и героите и всеки един от тях е като миг или спомен за мига. Размисъл за истинското, без което не можем или сме загубили, откъде идват приятелството и любовта, смислена ли е непрекъснатата ни неудовлетвореност от всекидневието и накъде отиваме, белязани от стремежа към преуспяване в сивотата на нашата цивилизация. Определения за чувствата, които терзаят героите, липсват и те достигат до читателя единствено през усещанията им, изразени в опозицията сега-преди.

Сега е сивото настояще с оттенъци от оценки и мисли за стореното и пропуснатото, със спомените като убежище на наранения Аз и разбира се - с пустинята и преди нея, когато за миг времето е спряло и усещането е като за младост. Сега е дъждовна сивота, зрелост и желание за бягство - там някъде далеч, кога наистина, кога единствено с мисъл. В преди е незабравимото детство, белязало всеки един от нас завинаги, приятелството, родило се в търсене на скритото пиратско съкровище, плажовете на Оран, първата любов и буйната страст на младостта. Преди е вълнението, поезията, откритието за неповторимост.

Разказите са разделени в два цикъла в самата си подредба. Първият, който започва с "Моят приятел Кристоф" и достига до "Щастливеца", може да се определи като романтичното преди-сега, като копнеж по отминалите, но оставащи завинаги в нас детство и младост. Втората серия разкази - от "Първи май" (според мен нарочно), та до "Симпатичният холандец" - се разполага в измеренията на душевните търсения и вечните въпроси: Да направя ли компромис? Как да живея? Как да продължа напред и мога ли? Кое е ценно и какво мога да захвърля? Въпросите за избора, насочени към дълбините на съкровеното, са много, често без отговори, но винаги прозирноискрени.

Тук е мястото да се изтъкне майсторството на писателката в откриване на типичния образ на времето. Силна интуиция тъче другостта на героите - там далеч (в чужбина) или тук наблизо (в родината), любовта е определяща за това, как и накъде да продължат по пътя, независимо от съпътстващите ги ситуации на действителността.

Всеки един от разказите в сборника е съпреживяване - откровение от миналото и настоящето, стрела, насочена към пространството на себеопознаването - миг за разказване.

 

 

© Мариета Цанова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 09.08.2004
Люси Мошен. Преди пустинята. Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Люси Мошен. Преди пустинята. София: Аргус, 2002.