Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТСТРАНИ. ГАЛИНА НИКОЛОВА

Мария Липискова

web

Отстрани. Галина Николова. ИК ”Жанет 45”, София, 2004Отстрани е-отдръпването-от-смисъла, отдръпването от пространството, отдръпването от субекта, на субектността отдръпването. Без да означи нито пространството, нито субекта, нито присъствието, нито отсъствието им, тази дума стои на ръба. Един излишък на смисъла, в край-ността, една безпомощност (да означи, да означава); на смисъла - едно отдръпване, което отново се от-стоява (в своя отстъп). Малки амнезии. Еднакви стихотворения. Трохи. Тя. Това е само приплъзване. Приплъзване към това, което стои на ръба - на невъзможността да се придаде смисъл, на невъзможността да се отдаде смисъл. Еднакви стихотворения, трохи, тя, малки амнезии. Отстрани не е нарация, не е дори дискурс. Отстрани е не-означаването, което (сякаш) означава. Когато смисълът се е оттеглил, в неприсъствие, както и в неговия излишък. За тялото (за телата на смисъла), оставени настрани. За невъзможното приближаване, когато е: Отстрани. Книга за крайността на невъзможното приближаване, книга за невъзможното докосване, за невъзможността да се докосва (тялото, опитите, другите тела на смисъла). Книга за невъзможното приближаване, което е: Отстрани. Книга за крайността на невъзможното приближаване, както и за невъзможното докосване, за невъзможността да се докосва (тялото, опитите, другите тела на смисъла). Бележи неустойчивост на едно от-стояване, отстрани, от-стъп на отдръпналия се смисъл. В невъзможността да означава. - Виждаш ли ръба на пейка?/ - Виждам./ - Където свършва тя, свършва света. Подслушан от друг чужд разговор. Краят на смисъла, на означаващота, на субекта, на присъствието. мр. Имам кактус с дълги, топли шипове в корема. расте много бавно, направо незабележимо. При всяко мое движение лекичко помръдва. Тялото, като края на означаващото, крайността на писането на/в тялото. Невъзможност на тялото с протяжност (за в-писването му), трошивост (трохи, тя) ту.Гласът идва, тялото не се вижда. налива думите - студена бира в топлата чаша на ухото - и пита: какво става под кожата, когато телата се помиришат?

Апория, опит който не може да бъде при/от/даден на в-писването, на писането.

Боли ме една жена в цялото тяло.

ps Боли ме един мъж в цялото тяло.

Или как да се в-пише за от-писаните опити на тялото. об. Мисля за него в бъдеще време като за мъртвец. [...] Междувременно климатът се оказва благоприятен - кактусът в корема побеснява и прораства през всичките ми очаквания. Бодлите му стърчат от цялото ми тяло[...]. Тялото, което е от-писано, тялото, което не може (отвътре, без да бъде убито) да бъде проникнато, граничност; тялото бележи единствената си възможност за докосване - и другата не-възможност-да-се-докосва. Отстрани. Опитването да се пише тялото, да се от-пише, да се в-пише (неговият опит, нейният опит). я. Обичах един мъж. Всъщност какво правя? Така не се говори. Трябва иначе, с дистанция [...] Казва се: имах един мъж. Ето така някак вече е по-прилично да бъде началото.

Под линия би трябвало да кажа, че книгата, която докоснах до Отстрани - беше Корпус на Жан-Люк Нанси.

 


Отстрани. Галина Николова. ИК "Жанет 45", София, 2004.

 

 

© Мария Липискова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.10.2005, № 10 (71)