Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НЕГАТИВНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ

Мария Липискова

web

Изтънявам от страх, превръщам се в процеп или фотографска лента. Някои части от тялото ми се проявяват, други са осветени и се заличават. Оставям очертанията на предметите от миналата вечер да плуват в стаята. Там има по-млада жена, движенията й: върви на зиг-заг между предметите от миналата вечер, прибира ги, мести ги, простира едно лятно (оранжево) одеало, оставя няколко думи върху нощното си шкафче, на сутринта не ги намира, вместо това открива някои от сенките на предмети, останали от по-преди, засъхнали като изречения. Взема внимателно малко ножче, опитва се, но не може да ги махне, тя е облечена в къса рокля, виолетовото я прониква, вижда се като светлина през прозореца. А сънят се намачква като лампа от хартия, която стои до отворените й очи. Събаря часовника, предметите са придобили днешните си очертания, прибира оранжевото лятно одеало, сезоните се успокояват под кожата й. Някои части избледнели, други по-ярки като процепи на тъмнина в тялото й, тя е по-млада от мен. И понякога изтънява от страх.

 

 

© Мария Липискова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.10.2009, № 10 (119)