Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДУХЪТ НА ПРЕВРАТАДЖИЯТА ГЕНЕРАЛ ВЪЛКОВ РАЗБУНИ ПОЕТИТЕ

Христо Христов

web

За пети път националната литературна лига "Стига" събра бардовете на България в Първо частно поетично лозе край Каракольовата пещера. Номинираният за специална награда премиер Симеон Сакскобурготски пропусна да получи отличието си за "принос към българския език"

Какво може да събере за пети пореден път, насред сгушено край изровен от пороите планински път лозе, поет от Варна, телевизионен водещ от София, издател на вестник от Хасково, заместник-директори на оперен и драматичен театър от Стара Загора, главен редактор на студентски вестник от Пловдив, китаристи от Бургас и Шумен, белетрист от Казанлък и историк-наивист от Ямбол, художник от Тулово, чорбаджия-изедник (според написаното на визитната му картичка!) от Харманли и собственик на винарска изба в село Свобода?

На пръв поглед - нищо!

А на втори?

Ами това може да го направи единствено литературният критик и уредник на къщата-музей "Гео Милев" в Града на липите Георги Янев.

Първи и несменяем председател на уникалното литературно сдружение Национална поетична лига "Стига", чийто девиз е "Бием поети, падат... политици!".

Сдружение, родило се спонтанно на 9 юни 2000-та година, когато в Казанлък, в началото под сурдинка, а после все пó на висок глас се заговорва за ...реабилитацията на генерал Иван Вълков. Лицето, на чиято съвест тежат над 30 000 разстреляни, удушени, заклани, убити с колове български интелектуалци. През дните, седмиците и месеците на печално известния от учебниците по история "бял терор".Сред жертвите са и поетите Сергей Румянцев и Гео Милев.

Истината за трагичната им участ излиза на бял свят десетилетия по-късно, през 1954-а година, когато при разкопаването на масов гроб край Илиянци от череп под номер 17 изпада синьото стъклено око на Гео.

Генералът, който по това време е "скромен учител по физическо възпитание с добро отношение към мероприятията на народната власт" получава присъда от ...20 години. И умира в една от килиите на старозагорския затвор. Забравен дори от най-близките си, които на поканата да погребат останките му пращат телеграма със съдържание: "Часовникът и дрехите изпратете, трупа заровете!"

Тогава, преди четири години основателите на лигата първи вдигат глас срещу подготвящата се реставрация на паметта на кръволока. Не ги чуват. За да се стигне сега, през 2004 година, общински съветници на Казанлък вкупом да решат, че царският генерал заслужава... паметник.

Това може да се случи само и единствено в държава, чиито политици се изживяват не като частица от своя народ, а като ...поданици на едно величество, ще кажат в събота събралите се по покана на Георги Янев в лозето му край старозагорското село Дъбрава поети Гриша Трифонов, Божидар Грозев, Тилко Тилев, Мая Дългъчева, Кольо Александров, Валери Станков, музикантите Пламен Ставрев и Асен Масларски, художника Златан Дрянов, певицата Милица Божинова, актьорът Ивелин Керанов, белетристите Веселин Стоянов и Христо Карастоянов-Дядото, зам.-директорът на старозагорската опера Тенко Калайджиев и бизнесмените Никола Зайчев и Пламен Гьонев...

Като преди това взеха, че номинираха за специалната награда на поетична лига "Стига"... премиера Симеон Сакскобурготски.

Отличен за "безспорен принос към българския език и довеждането му до положение нищо да не се разбира от казаното от устата му", както става видно от придружаващия приза документ.

Наградата: черпак, изработен от срязана наполовина кратуна, тъй и остана неполучена, ако и поканата за сбирката край Каракольовата пещера съвсем надлежно да е била проводена по пощата и съответно получена от канцеларията на премиера, както ще обясни в по-късен час домакинът Янев.

Отсъствието на номинирания ексцар и настоящ премиер не попречи на близо 60-те участници да аплодират бурно останалите носители на награди: издателят на хасковския вестник "Новинар Юг" Божидар Грозев за първата му стихосбирка "Надпис"; добре познатият Валери Станков за поредния том изящна словесност "Стихове от кашона", както и невероятната дама на родната естрада Милица Божинова. Които освен изящните статуетки получиха и нетрадиционни дарове под формата на вековна диканя, дървен плуг и изработено от танкова стомана рало.

Импровизираният рецитал и концерт продължи до късните нощни часове, за да завърши с обещанието на всички участници никога да не допуснат българинът да се превърне в овца, безропотно отдаваща се да бъде стригана, доена и сторвана курбан...

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Мирела Близнакова

 

Поетът Валери Станков получи приза за поредния си том изящна словесност “Стихове от кашона”

Поетът Валери Станков получи приза за поредния си том изящна словесност "Стихове от кашона".

 

Невероятната естрадна изпълнителка Милица Божинова получи от ръцете на председателя на лигата Георги Янев уникален дар - дървено рало на възраст повече от век. С пожелание все така да оре, но заедно с Асен Масларски

Невероятната естрадна изпълнителка Милица Божинова получи от ръцете на председателя на лигата Георги Янев уникален дар - дървено рало на възраст повече от век. С пожелание все така да оре, но заедно с Асен Масларски.

 

Асен Масларски и Милица Божинова в плен на наградата

Асен Масларски и Милица Божинова в плен на наградата.

 

Историкът-наивист и белетрист Христо Карастоянов в качеството си говорител на лигата обявява призьора за първа книга в лицето на издателя на вестник “Новинар Юг” в Хасково Божидар Грозев

Историкът-наивист и белетрист Христо Карастоянов в качеството си говорител на лигата обявява призьора за първа книга в лицето на издателя на вестник "Новинар Юг" в Хасково Божидар Грозев.

 

Призьорът за първа книга - издателят на вестник “Новинар Юг” в Хасково Божидар Грозев - отправя благодарствена реч

Призьорът за първа книга - издателят на вестник "Новинар Юг" в Хасково Божидар Грозев - отправя благодарствена реч.

 

Комендантът на сбирката, белетристът Веселин Стоянов не пропусна да изтанцува “Последен валс” с художника Златан Дрянов, автор на призовете на национална поетична лига “Стига”

Комендантът на сбирката, белетристът Веселин Стоянов не пропусна да изтанцува "Последен валс" с художника Златан Дрянов, автор на призовете на национална поетична лига "Стига".

 

Варенето на курбана бе поверено на поета Кольо Александров, който успя да се справи блестящо с непривичното за един лирик задължение

Варенето на курбана бе поверено на поета Кольо Александров, който успя да се справи блестящо с непривичното за един лирик задължение.

 

Поетично-художнически китарен квартет в лицето на Пламен Ставрев, Божидар Грозев, Златан Дрянов и Асен Масларски

Поетично-художнически китарен квартет в лицето на Пламен Ставрев, Божидар Грозев, Златан Дрянов и Асен Масларски.

 

В единия ъгъл на тази стара маса - Пламен Ставрев и Милица Божинова

В единия ъгъл на тази стара маса - Пламен Ставрев и Милица Божинова.

 

 

© Христо Христов
© Мирела Близнакова - снимки
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.06.2004, № 6 (55)