Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЛУТОГРАФИЯ

Биляна Атанасова

web

На запад, а все по-често и у нас ще започва да се употребява една нова дума, плутография, наименование на литературен жанр, набиращ скорост в класациите за най-продавани книги. Произходът на думата е "космически", на английски Pluto е наименованието на планетата Плутон, което съответства и на същността на плутографията

Плутографията се занимава с това, да превърне просто богатите хора в известни - да ги направи звезди. Така никому неизвестни американски богаташи стават суперзвезди на новото време - без да са се снимали във филми, без да са писали книги и без да са изпели и една нота по MTV например. Вследствие на своето богатство и на това, че са обект на интерес от медиите и пресата, а и, разбира се, от добрите стари, редови американци, те стават много известни, показват последните си покупки или любовни завоевания по страниците на списанията и т.н. А след като вече са известни, по-амбициозните от тях започват да се занимават с музика, кино, а защо не и с литература и така стават още по-известни и още по-богати. Би могло да се каже, че съвременните милиардери нямаше да бъдат толкова богати без намесата на пресата и литературата.

И така плутографите са хората, които пишат за тези личности и създават един жанр, който става все по-модерен. Не един и двама писатели, журналисти и PR-и са ангажирани с измислянето на чудновати или пикантни истории, които [уж] са се случили на техните "звезди". Тези хора превръщат в литература най-обикновеното миене на зъби и го правят така, че то да изглежда почти неповторимо, все едно не го правим всяка сутрин в банята.

Ангажираните с плутографиране се занимават основно с измисляне на клюки, писане на биографии и демонстриране на всички интересни и безинтересни страни от живота на богатите.

Богаташите се превръщат в икони, обичани или мразени - все едно, важното е банковите сметки на всички да набъбват.

След криминалните истории и чик-лит-а плутографията се явява логично продължение на някакъв вид литература за консуматори, която обсебва световния пазар и общественото внимание. Предимствата на жанра са, че той е лесносмилаем и евтин, както и славата на въпросните звезди...

А ако се питате кои са тези богати и известни, ето няколко примера:

Парис Хилтън

Парис Хилтън - наследничка на империята Хилтън, прочута с изцепки от всякакъв вид. От домашно порно пуснато за свободен достъп в интернет, демонстрация на интимни части под ултракъси поли до записване на поп-хитове със съмнителен успех.

Роман Абрамович

Роман Абрамович - руският милиардер, губернатор на Чукотка и собственик на футболния клуб Челси.

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп - ненужно е да описваме на колко възлиза състоянието на г-н Тръмп. Известен със своята амбициозност и крилати фрази от сорта на "Работата е моят лукс", автор на 5 книги, определени като бестселъри, една от които носи заглавието "Как да станеш богат" и съответно станал още по-богат след написването й.

 

 

© Биляна Атанасова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 27.04.2005, № 4 (65)