Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

EX LIBRIS

Биляна Атанасова

web

Екслибрисът е гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на книга. Екслибрисът е вид етикет. Обикновено той се намира в самата книга, на заглавната или на последната страница. По своя произход думата ex libris е латинска и означава "От книгите на...". Много от тези етикети са с декоративен характер, като изобразяват различни оръжия и щитове (със или без семеен герб) или някакъв друг дизайн, по вкуса на собственика. Един от най-важните елементи на екслибриса е надпис с името на собственика, такъв надпис неизменно присъства независимо от стила и изпълнението на екслибрисите. Създадените до днес екслибриси изобразяват орли, лъвове, мечки и други животни олицетворяващи силата и мощта, знанието и мъдростта. Традиционно около тези животни се изобразяват различни оръжия, най-често шпаги, както и щитове. Като фон се използват щитове, дъбови клонки и други символи, типични за родовите гербове.

Интересни като стилистика са индийските екслибриси, които са на основата на калиграфското изкуство. В центъра на изображението обикновено стои сленчевият диск, стилизиран до цвете. Често изображението на екслибриса е обвързано с името на собственика. Този тип екслибриси са били изпълнявани с мастило.

В екслибрисите присъства и фигурата на човека, лутащ се през дърветата или приведен над книгата. Много любим сюжет на екслибристите е човекът в компания на диви животни - мечки, елени и други. Често срещани са и екслибриси, в които има няколко човешки фигури, преплетени около някакъв символ - планетата земя, книгата, слънцето...

Срещат се екслибриси с книги и символи от различни азбуки, монограми, които съответстват на имената на собственика на книгата.

Нерядко в екслибриса може да се открие алюзия или умалено копие на някой световен живописен шедьовър.

Екслибрисът дълго време се е свързвал с библиофилите. В модерния си вид екслибрисът се появява в Германия, няколко години след изобретяването на подвижната печатница. Албрехт Дюрер и Ханс Холбайн проектират и гравират няколко екслибриса. Един от най-рано познатите американски екслибриси е този на Стивън Дей през 1642 година.

Пол Ревере и Натаниел Хърд са познати автори на екслибриси-гравюри. Изкуството на екслибриса процъфтява през XVII и XIX век.

Голяма част от съвременните екслибриси са рожби на масовото производство и се продават в книжарниците, което отнема много от тяхната индивидуалност и мистицизъм.

В наши дни силно персонализирани екслибриси се правят предимно за колекционери от малко на брой графици.

За българското битие на екслибриса виж Международен Екслибрис център, София

 

Приложение 1

Ръчно оцветена гравюра от 1470 година Ръчно оцветена гравюра от 1470 година. Екслибрис на монаха Хилпбранд от Биберах. Представлява ангел, прегърнал щит, герб на фамилията Бранденбург.
Индийски екслибрис от XVII в. Индийски екслибрис от XVII в., принадлежал на династията Мугхал. Екслибрисът е мастилен и е с размери 37 х 27 см. Намира се в Музея "Метрополитен" в Ню Йорк. Екслибрисът представлява shamsa (слънце). Изграден е на калиграфически модел и включва официалното имераторско име и заглавия на Шах Джахан.
Екслибрис от XVIII в.

Екслибрис от XVIII в., принадлежал на английско графство, гравюра върху хартия с размери 112 х 90 мм. Това е хералдически знак, изобразяващ два изправени на задните си крака и с разперени крила дракона, държащи щит. Мотото на екслибриса е "La vertu est la seule noblesse" ("Целомъдрието е благородство"). Екслибрисът е принадлежал на трима графове на Гилфорд - Франсис, Фредерик и Жорж Аугустус.

Съвременен екслибрис от 1920 г. Съвременен екслибрис от 1920 г., изобразяващ момиче с елен, на Ерик Гил (англичанин, 1882-1940), релеф на хартия, 60 х 60 мм. Екслибрисът е направен за Ананда Куумарасвами и се съхранява в лондонската галерия "Тейт".
Екслибрис, правен за Ерик Гил от Филип Харгийн (англичанин, 1980-1988) Екслибрис, правен за Ерик Гил от Филип Харгийн (англичанин, 1980-1988). Екслибрисът е релеф върху хартия с размери 37 х 45 мм. Представлява отворена книга с монограм на всяка страница. На лявата страна има кръст с инициали CSP в основата, а на дясната страница е, под което има g, инициалите на притежателя.

 

 

© Биляна Атанасова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.01.2005, № 1 (62)