Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕЛЕЖКИ

Таня Гергова

web | Безумие и свобода

За целите на настоящото издание критическите текстове на Янко Янев бяха редактирани според съвременната правописна норма. Като принцип беше спазена съвременната пунктуация - редът и начинът за изписване на пунктуационните и диакритичните знаци. Бяха допускани замени като следните:

от Така например, системата на природата при Шелинг, е всъщност система на развитието на още спящия в лоното на всемирния разум към самопознание и към съединение с абсолютния deus implicitus. (Златорог, 1924)

към Така например системата на природата при Шелинг е всъщност система на развитието на още спящия в лоното на всемира разум...

Заради яснотата на изказа в някои случаи беше запазено незадължителното обособяване на смислонатоварени фрази и изрази. Например:

Метафизиката, в нейния най-нов и оригинален образец, изхожда именно от тоя вътрешен ритъм, от тая акосмична воля, пренебрегвайки напълно традиционното схващане на живота...

Беше приложена и съвременната норма при изписването на определени съюзи и наречия - затова, всъщност, като че, докато и др. На нивото на изказа характерни изрази, предаващи експресивността на стила, не бяха редактирани. Запазен беше правописът на датите и годините, както и характерният начин на изписване на някои имена: Иоханес, Иена, Иелис и т.н.

 

 

© Таня Гергова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 01.03.2005
Янко Янев. Безумие и свобода. Критика и есеистика. Съст. Т. Гергова. Варна: LiterNet, 2005