Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КРАТКА ПРИТЧА ЗА ЛОВА И МЕЖДУВИДОВАТА БОРБА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ

Валентина Рашкова

web

Животинският инстинкт на котката я кара да намира мишката, да я дебне, да я преследва, да я хваща, да си играе с нея, да я убива и накрая да я изяжда. Някога един учен човек, който обичал да изследва лова и борбата между видовете, решил да разбере защо тя ловува така и защо мишките попадат толкова лесно в лапите й. Ето защо той хванал котката, затворил я в голяма, голяма стая. После наловил много, много мишки и ги пуснал в голямата, голяма стая. Те веднага се изпокрили, коя където намери, защото и котката веднага започнала да ги намира, да ги дебне, да ги преследва, да ги хваща, да си играе с тях, да ги убива и накрая да ги изяжда. Ученият човек наблюдавал внимателно котката и си записвал всяка нейна стъпка. Той видял как тя изяла много, много мишки и се преситила. Но животинският й инстинкт я карал да продължава да ги търси, да ги дебне, да ги преследва, да ги хваща, да си играе с тях, да ги убива. Тя престанала да ги изяжда, ала мишките били толкова много, че все пак не можела да спре. Продължавала да ги намира, да ги дебне, да ги преследва, да ги хваща, да си играе с тях, но без да ги убива. Мишките успявали да избягат, но животинският инстинкт на котката й казвал пак да ги намира, да ги дебне, да ги преследва, да ги улавя, но сега пък спряла да си играе с тях.

Ученият човек с безкраен интерес наблюдавал как котката постепенно спряла да улавя, да преследва, да дебне, а най-накрая и да търси мишките. На котката изведнъж й се сторило много скучно и тясно в голямата, голяма стая. Тя застанала по средата и започнала да мяука жално, докато ученият човек дошъл и я пуснал навън.

Котката тръгнала да търси друго голямо, голямо място с много, много мишки, за да има плячка, когато огладнее. Ученият човек никога повече не я видял, но спечелил куп награди и пари, защото написал дебела, дебела книга за нея и мишките. От тая книга аз научих историята, която сега ви разказах и още я помня, защото ученият човек ми обеща да ми даде всичките си награди и пари, ако успея да му отговоря кога котката е мишка и мишката е котка и дали това не е едно и също?!

 

 

© Валентина Рашкова, 2003
© Издателство LiterNet, 15. 11. 2003

=============================
Първо издание, електронно.