Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМО ДО СЛАВИ

Таня Кирева

web

ДРАГИ СЛАВИ,

Всички ние, следим с интерес твоите шоу-предавания - кога ръбати, кога зъбати, кога трудносмилаеми, кога възвисяващи духа и каращи ни да се чувстваме българи и достойни люде, кога даващи ни поводи за размисъл и себепознаване. Те, както знаем, са в резултат от работата на екипа ви, който е всепризнат с остроумните си находки по злободневни теми от надничащото през прокъсаната ни черга ежедневие. И всичко това изпълнява, може би, зададената цел и тематика на предаването - да държи будно медийното пространство и да събира в касичката на БТВ рейтингови точки. Дотук за мен вие чудесно се справяте, което е потвърдено в повечето случаи и от твоите забележителни гости - творци и обикновени-необикновени хора, хора, победили себе си и завладели интереса и душите ни, човеци, каращи ни да се чувстваме и ние такива. И след като името Слави е свързано с “то разплаква”, “то се смее”, “то съблазнява”, “то прави добро”..., аз като зрител и гражданин, не мога да разбера нагласата да се зачерква с лека, но доста тежаща от пространството, което покрива, ръка - името на Лили Иванова, както и ти сам каза, наша уважавана от всички певица и то поради неовладяно дребнотемие. Целият ви екип вече е разбрал, независимо дали го признава или не, че се води от инерционния тийнейджърски модел, за съжаление ненадскочен и от много големи хора, на доказването - колко, когато грешим, сме прави.

Слави, това, което ти пиша, ме вълнува и фразите не са изгладени, но мисля че след като стана достояние на широката публика, че тъй нареченото “иронизиране”, носи на голямата прима морални щети, е време нападките да престанат. Може ли жената, получила чрез таланта си обичта на множество българи, е да, повечето живели в годините, когато нямаше толкова известни шоумени, но възпитали плеяда песенни звезди, да стига до безсилието да поставя неизпълними условия, самозащитавайки се. Защото, както и ти казваш, на големите майстори, независимо какво правят, сирене или вино, или вълнуват душата ни, трябва да им бъде признато това, което не на всички е дадено. Не прави чест на добри интерпретатори, след като са наясно с емоционалното състояние на човека, когото инатливо, неотстъпно и доста злобничко иронизират, да са толкова неумолими в преследването на нищо недоказващите цели в името на себеоправданието си. Според мен темата се изконсумира и злъчната шеговитост заплашва да се изроди в жива рана и може да допринесе за скрит разкол в екипа Ви. Много от Вашите талантливи сподвижници са израсли с песните на Лили и независимо дали победите и авторитета й са им натежали, музиката на забележителните ни композитори, текстовете на проникновените душеприказчици и нейният глас и вдъхновение, са останали в сърцата. Нейните песни са като златните искрици, изсипващи се от пролетното небе и даващи ни надеждата, че има и нещо друго освен сиво и чалгаджийско ежедневие с ориенталско бомбаджийски привкус, че и под нашето слънце си заслужава да се живее.

Всички знаем за ежбите и дърпанията между представителите на певческата гилдия, те съпътстват пътя на всеки, дръзнал да се заяви в публичното пространство, особено българското. Но да се превръща един творец, една жена в изкупителна жертва на натрупания негативизъм на времето е най-малкото некавалерско. А ти, Слави, независимо какво пишат в жълтата преса, имаш вярата на хората, че защитаваш и затова аз като зрител те моля, да проявиш воля и разбиране и да укротиш думите-пепелянки на някои от списващите ти събратя.

Смятам, че не бива да се заклеймява майсторът, а тя - Лили е такава, и то от хора, ставащи сега майстори. Калфата, срамяща някой от учителите, е срам и за самата гилдия, а тя не прощава, независимо че понякога притихнало наблюдава отстрани позора.

И накрая, да Ви пожелая шоуто да пребъде, но без горчилката на плесента, покриваща създаденото вече добро. Пробвайте се в неутъпканите пътища, настрана от коловоза, за да ни показвате и изведете на нови кърища, но не хвърляйте кал, защото за българина тази ситуация не е нова и тя е издумана доста добре в поговорките, които е време да си припомните.

С уважение към труда Ви,
с неотслабващ зрителски интерес,
скромен почитател на създателите
на петвечерния празник:
ТАНЯ

 

 

© Таня Кирева, 2004
© Издателство LiterNet, 24. 01. 2004

=============================
Първо издание, електронно.