Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЧИРПАНСКИ СПОМЕН ЗА ЛОРА

Иван Вапцаров

web

Дядо ми Въчко х.Тенев изпраща дъщеря си, моята майка, да учи в софийска гимназия. На квартира е у леля си Ана х. Декова, омъжена за Стефан Тодоров - чирпанлия, завършил петроградската Военна академия. При него е израснал и генерал Владимир Заимов - също възпитаник на тази академия.

Моята майка живее при леля си Ана на ул. “В. Априлов”, №12, а на една от таванските стаи квартирува студент по литература. Майка ми е съученичка на Лора Каравелова и двете стоят на един чин, понеже бащите им са приятели1. Учителят по литература, г-н Саранов, им дава тема за класно упражнение - един раздел от учебника на Иречек. Студентът-квартирант подготвя темите, а майка ми - по това време ученичка в V-ти клас, ги научава много добре. Една от тези теми се пада на класното.

Лора Каравелова по една случайност не знае нищо за въпросното задание и преписва основно, но не дословно, темата от майка ми. В резултат на това учителят по литература пише двойка на майка ми и я обвинява, че е преписвала от Лора. Родителката ми обяснява на учителя, че не тя е преписвала, а обратното и моли да извикат Лора, за да се изясни случаят. Бъдещата съпруга на Яворов идва и мълчи - не казва нито “да”, нито “не”!

Учителят настоява, но Лора отново мълчи и той поставя двойката на майка ми в дневника. А това е последният срок за годината - тя трябва да се яви на поправителен изпит.

Като се връща в Чирпан, дядо ми Въчко също не й повярвал, че Лора е преписвала от нея. Зашлевява й два шамара и набързо я задомява. Майка ми получава херпес, цялата се обрива...

По нататък пряк контакт с Лора майка ми няма, но се интересува от нея. Казваше, че когато тя заминава за Париж да учи в пансион, начева да ползува кокаин. Вероятно затова започва да изпада често в депресивни и хиперактивни състояния. Обясняваше си с това и скандалите, които правеше публично на Яворов... Кремен упоменава, че Радко Маджаров също е снабдявал Лора с кокаин и това се свързва с нещата, които съм чул от майка си.

Пловдив, 6 юли 1996 г.

Записала : Елена Шопова

 

 

БЕЛЕЖКИ:

1. Майката на проф. Иван Вапцаров се нарича Калина Х. Тенева-Хаджинеделчева (Вапцарова), а баща й по това време е бил народен представител и оттам връзката му с Петко Каравелов. [обратно]

 

 

 

© Иван Вапцаров, 1996
© Издателство LiterNet, 14. 02. 2004
=============================
Публикация във в. "Чирпански новини", 2000, бр. 25.