Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА М. НЕВЗОРОВА

Галина Петкова

web | Женска поезия на руската емиграция в България

Името на М. Невзорова (М. Мерцалова) е непознато за изследователите на руската емиграция от първата вълна. В достъпните ми справочни издания не успях да открия за нея никакви данни, неизвестно е каква е творческата й съдба. Литературният критик Александър Дзивгов в статията си "Руски писатели в България" споменава "тихия образ" на "по-младата сестра" по перо на Любов Столица - М. Невзорова, която се "възмогва със сигурни стъпки" (Дзивгов 1922: 10). Поетесите са представени като "две скъпи фигури на жени, които повече от година изстрадват скърбите си, създавайки между нас песните си..." (Дзивгов 1922: 10). Вероятно става въпрос за млада авторка, която е "под опеката" на Л. Столица и е позната в кръга около списанието "Балканский журнал", където през 1922 г. са отпечатани творбите й. Биографът на Л. Столица си спомня, че тя се е отнасяла винаги със съчувствие към тези, които правят първите си стъпки в писателското поприще, и ги е подкрепяла със съветите си. Възможно е М. Невзорова да е била в началото на творческия си път, за което говорят клишетата на женската поезия, повлияна от А. Ахматова.

 

 

ЛИТЕРАТУРА

Дзивгов 1922: Дзивгов, Александър. Руски писатели в България. // Балканский журнал (София), 1922, № 5 (Октябрь), с. 10.

 

 

© Галина Петкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 10.02.2009
Женска поезия на руската емиграция в България. Съставителство, подготовка на текстовете и коментар Галина Петкова. Варна: LiterNet, 2009.