Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА КСЕНИЯ КЕРНЕН

Галина Петкова

web | Женска поезия на руската емиграция в България

Ксения Кернен е име, непознато за изследователите на руската емиграция от първата вълна. В достъпните ми справочни издания не успях да открия за нея каквато и да било информация. В литературното списание "Эос", възникнало през 1924 г. като двумесечно издание на младата руска мисъл, са отпечатани няколко стихотворения на Ксения Кернен, както и повестта й "В Америке". Списвано от руските възпитаници на Американския колеж в Самоков, то се мисли като общоемигрантски проект, чиято цел е да се запази родният език в чуждото културно пространство. Декларираното въздържане от политизиране предоставя на сътрудниците "свободна" трибуна при спазване на "принципите за братство и мир на земята" и ненасилие. Изброените дотук позиции са все причини за неуспех и от списанието излизат едва четири броя. Ако съдим по времето и мястото на създаване, посочени след всяка от творбите, може да заключим, че Ксения Кернен, както и Ирина Кноринг, публикува в изданието своите текстове, без да има пряко отношение към литературния живот на емиграцията в България. Очевидно става дума за авторка в началото на творческия й път, която умело владее поетическото слово, авторка, свързана с Петербург и петербургската поезия.

 

 

© Галина Петкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 10.02.2009
Женска поезия на руската емиграция в България. Съставителство, подготовка на текстовете и коментар Галина Петкова. Варна: LiterNet, 2009.