Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ГОЛЕМИЯ СКУЛПТОР ИВАН БЛАЖЕВ

Елена Шопова

web

На 19 февруари в фоаето на Общински съвет Чирпан се откри фотоизложба, посветена на големия български скулптор Иван Блажев. В присъствието на съпругата на покойния Блажев - Славка, и синът му, скулптора Людмил Блажев, кметът Васил Донев и художникът Владимир Кондарев откриха изложбата. Тя представя малка част от творчеството на скулптора, както и фотоси от неговата изложба “Пластики”, открита в Чирпан през 2001 г.

За чирпанлии Иван Блажев е от най-обичаните скулптори, защото го определят като скулптор на поета Яворов. Автор е на паметниците на Яворов в къща музей София и Поморие, в градския парк в Чирпан, на барелефа на Яворов на ул. “Яворов” в Чирпан. През 2002 година той е удостоен със званието “Почетен гражданин на Чирпан”. Възложено му е да изработи паметник на В. Левски, с което се справя блестящо, но за съжаление това е последната негова творба, на откриването на която в Чирпан, точно преди една година, той не присъства поради нелепата си смърт.

Иван Блажев е роден през 1926 г. в с. Мечка, Плевенско. Завършва Художествената академия в София, участва в почти всички ОХИ, като и в международни изложби. Автор е на портретните паметници - фигури на Иван Вазов в Сопот, Н. Вапцаров в Банско, Елин Пелин в гр. Елин Пелин, Ст. Доспевски в Пазарджик, Ц. Церковски.

Впечатляващи творби са “Пред гроба на татко”, отличена с Национална награда за мир, “Повече светлина”, “Майка”, “Обич”, “Жажда” и много образи на българки...

Особен раздел в неговото творчество са декоративните и нефигурални пластики: “Любов”, “Прегръдка”, Ажурна пластика”, проекти за мономентална украса: “Арка”, “Етажи”, “Монументални творби”, “Декоративен знак” и др.

Творбите му са изпълнявани в камък, бронз, галванопластика, теракота и дърво.

Много от тях се намират в наши и чуждестранни галерии, в частни сбирки в Холандия, Германия, САЩ и др. Носител на награди и ордени “Св. Св. Кирил и Методий” II и I-ва степен.

 

 

© Елена Шопова, 2004
© Издателство LiterNet, 20. 02. 2004
=============================
Първо издание, електронно.