Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЯВОРОВИТЕ ЯНУАРСКИ ДНИ - 2004

Елена Шопова

web

Яворовите януарски дни, родени в родния град на големия поет и станали традиционни, от 36 години фокусират вниманието на почитателите на Яворов от града, страната и чужбина. Откриването им става на рождения ден на поета - 13 януари, а значимостта им ги превръща в център на културния календар на града и общината.

И тази година организаторите - Община Чирпан, Къща-музей “П. К. Яворов”, Читалище “П. К. Яворов” и Фондация “Яворов”, се опряха на предишния си опит в подготовката на програмата.

Тазгодишното честване започна на 13 януари със слово на кмета на град Чирпан Васил Донев пред паметника на поета. Символичният огън на Яворовата поезия запали областната управителка Мария Нейкова с думите: “Яворовите дни са забележителна традиция, която ни среща с истинските човешки ценности и провокира към размисъл, а сетивата остават отворени за красивото и доброто. Те красноречиво показват, че умеем да съхраняваме паметта на най-достойните си синове”...

Програмата на тържествената вечер включваше слово за Яворов от поета Румен Леонидов, музикално-поетичен рецитал “Ще дойдеш ти, очакван ден” с участието на цигуларите Дина и Емил Камиларови, изпълнение на актьора Божидар Даскалов, концерт на Тони Шекерджиева-Новак (сопран) и Ромео Смилков (пиано).

Аналитично, емоционално, произнесено от дистанцията на времето, словото на Румен Леонидов се прие като жив венец и дълбок поклон пред паметта на Яворов: “Поетът, който претопи омайващата си омраза и я превърна в упойваща напитка за духовно докосване”. И отново за сетен път присъстващите в залата се докоснаха до неговия титаничен, безсмъртен дух и величие. Проследявайки разказа на Леонидов за човешките, поетичните, драматичните и трагични измерения на личността и творчеството му, те остават очаровани от лиричния завършек на словото му:

“Яворов е вечен като Чирпан, като черна чепка тракийско грозде, чиято кръв възбужда към нов живот, а не мирише на смърт. Яворов остава най-влюбеният предводител на влюбените българи, поетът, който не само силно люби, но и мрази само собственото си безсилие пред насилието над народа си, поетът, който претопи омайващата си омраза и я превърна в упойваща напитка за духовно докосване. Пейо е от осъществените личности на народността си, чиято земна мисия, макар и прекъсната, може да се приеме за изпълнена. Мисия, която освен душевно удовлетворение му донася и нови изпитания по неразбиране и самота. Защото някой трябва да показва на другите другостта, някой трябва да показва, че и Бог понякога е влюбен и тогава шепне любовните си истини на най-подходящата душа.

Каквато е и продължава да бъде безсмъртната душа на пеещото същество - Пейо Яворов. Убит с нарочно невнимание от малък, но ослепен народ, който не вижда накъде отива.”

Спазвайки традицията на тържествата, на следващия ден четоха свои стихове гостуващите поети: Ани Илков, Кръстьо Пастухов, Едвин Сугарев и Анго Бой.

За втора година в календара на Яворовите дни бе включено и представяне на поредния брой на чирпанското списание “Наше минало”, чието миналогодишно издание бе изцяло с текстове от научната конференция по случай 125-годишнината от рождението на Яворов. Тази година в него са представени 37 творби от чирпански творци: поети и художници. Редактор на броя е зам.-председателят на Писателското дружество в Чирпан - поетът Георги Ангелов.

Паралелно с това се отчетоха и резултатите от традиционния литературен ученически конкурс. Жури в състав Мария Илиева, доц. Владимир Янев и поетът Тильо Тилев бяха отличили победителите, на които се връчиха грамоти. Почетният гражданин на Чирпан - художникът Никола Манев, поздрави участниците в конкурса и подари календар за 2004 г. със свои творби и автограф на малката Ния Георгиева. На церемонията главният уредник на къща музей “П. Яворов” Мария Илиева сподели неосъществената си мечта - конкурсът да стане национален.

“Танцът на вятъра”- постановка на Старозагарския Ансамбъл за съвременна интерпретация на българския фолклор прикова вниманието на многобройна публика в местното кино “Иван Димов” на последния от трите празнични дни. Модерните танци, изпълнени от 20 млади танцьори, с ръководител хореографът Мирослав Станев, с много емоция, динамика и настроение, провокираха въображението на публиката.

С техните емоционално-художествените послания се закри 36-то издание на Яворовите януарски дни.

 

 

© Елена Шопова, 2004
© Издателство LiterNet, 06. 02. 2004
=============================
Първо издание, електронно.