Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА "ТЕСТИРАНЕТО И ОЦЕНЯВАНЕТО - СМИСЪЛ И ПРАКТИКА"

Анета Ненова

web

На 05.04.2008 г. в София се проведе национална конференция на тема "Тестирането и оценяването - смисъл и практика". Организатор на конференцията бе Българската асоциация по четене (БАЧ), член на международната асоциация по четене от 2003 г., на Международния консорциум RWCT (RWCT International Consortium) от 2004 г., на International Development to the Europe Committee (IDEC) към Международната асоциация по четене, обединяващ представители на националните асоциации към IRA в Европа. Участници в конференцията бяха университетски и училищни преподаватели, студенти, специалисти в сферата на образованието, издатели.

В приветственото си слово Лидия Дачкова, председател на управителния съвет на БАЧ, припомни приоритетите на БАЧ: работа с младежи за създаване и развитие на системи от компетентности и определен набор от лингвистични, социокултурни, екологични и информационни знания; развиване на умения за самостоятелно и критическо мислене по време на образователния процес в училище, в университета и продължаващото образование; организиране на квалификационни семинари за преподаватели; издателска дейност в подкрепа на добри образователни практики и тяхното устойчиво развитие.

Пленарен доклад на тема "PISA & PIRLS: могат ли да помогнат за подобряване резултатите по четене" изнесе д-р Джери Шийл (Център за образователни изследвания, Колеж "Св. Патрик", Дъблин, Ирландия). Светла Петрова (ЦКОКО) представи резултатите от международното изследване PISA за грамотността на българските ученици. В последвалата дискусия по въпросите на тестирането и оценяването участие взеха доц. д-р Татяна Ангелова (СУ "Св. Климент Охридски", координатор на PIRLS 2006 за България), доц. д-р Адриана Дамянова (СУ "Св. Климент Охридски"), гл. ас. Людмила Берковска (СУ "Св. Климент Охридски"), доц. д-р Павлина Стефанова (НБУ), Светла Ташева (НБУ), Малина Тонова (учител по български език и литература в Хуманитарната гимназия във Велико Търново) и др. Бяха изразени критични становища относно потенциала на външното оценяване, пределите на валидност и ефективност на теста, изготвянето на тестови задачи от краткосрочно (само)обучени хора, невъзможността на тестовите задачи по литература в сегашния им вид да измерват всички заложени от програмата компетентности. Коментиран бе невралгичният проблем тест срещу текст. Изразено бе скептично отношение към възможността тестовите задачи с избираем отговор да бъдат обвързани с развитието на критическо мислене у учениците.

 

 

© Анета Ненова
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 4
© Електронно списание LiterNet, 12.11.2008, № 11 (108)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 4.