Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЕВНЕНСКОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СТРАНИЦИТЕ НА ВАРНЕНСКИ ВЕСТНИЦИ

Анастас Ангелов

web | Девня - страници от историята

ВЕСТНИК "СВОБОДЕН ГЛАС"

“Това читалище съществува от няколко години насам в с. Девне и е направило през това време значителен напредък. То е служило за един важен просветителен пункт в селото, гдето селяните са намирали полезни четива и често пъти са се изказвали похвално за добрите цели, които преследва това читалище. Обаче от няколко време насам на читалището не вървяло добре. Това най-вече започнало да се чувства от когато за негов председател е бил избран Ю. Лазаров. Той не е проявявал никакъв интерес спрямо читалищните работи, вследствие на което те последните значително страдали и има опасност читалището да се затвори. Затова ако наистина всичките пречки за застоя на читалището се дължи на председателя му, ще бъде добре да се жертвува един пост, отколкото да се жертвува едно дело, издигнато с толкова труд, и от което е получено толкоз полезни резултати.1

 

ОТЧЕТ НА ДЕВНЕНСКОТО ЧИТАЛИЩЕ “СЪБУЖДАНЕ” ЗА ПРЕЗ 1907 ГОДИНА

1. Основаване на читалището. Читалището е основано през 1901 г. По една или друга причина читалището е вървяло ту напред, ту назад, като е дохождало до затваряне. В такова положение беше то затворено, когато на 6 декември 1906 г., едно събрание от селяни и учители, желаещи да възстановят наново читалището, се събраха в училището и избраха по тайно гласоподаване за ръководители на читалището едно настоятелство в следния състав: К. Кръстев (председател). В. Тодоров (подпредседател), П. Ив. Христов (касиер), К. Динев (секретар), С. Митков (библиотекар) и А. Д. Шишков и Др. Недев (съветници). В същото събрание беше избрана проверочна комисия, която прегледа сметките на бившия касиер, като прие сумата и я предаде на новоизбрания Н. Ив. Христов, за която цел се състави акт, който интересующите г. г. членове могат да намерят в приходно-разходната книга.

2. Събрания. През годината е имало 4 настоятелствени събрания, едно общо редовно и едно извънредно общо събрание на всички читалищни членове, в което се одобри уставът на читалището и след което се изпрати на утвърждение в Министерството на народното просвещение и се утвърди.

3. Число на членовете. Числото на членовете не е завидно. Те са 35. Длъжност се налага, всеки член да се проникне от читалищните интереси и запише поне по няколко члена.

4. Издръжка на читалището. Читалището се издържа: а) от членски вноски, б) от доброволни помощи и в) от наем на имоти.

Общо постъпление е имало 211,50 лв. приходи, а разход 178,85 лв. Остава наличност за 1908 г. 32,65 лв. Читалищното настоятелство благодари на пожертвователите за читалището, които са дали по нещо за издръжката му. Доброволни помощи са дали: М. Кръстев - 4 лв., Г. Желязков (землемер) - 1 лв., П. Христов (бирник) - 50 ст., С. Пенчев (учител в с. Кара Хюсеин) - 1 лв., и Ив. Недялков (учител в с. Ахър кьой) - 1 лв. Настоятелството благодари и на читалищния член Юрдан Л. Дуков, за гдето подари в. “България”, и на редактора на в. “Свободен глас” г-н Ст. Ив. Петков, за гдето подари вестника си.

5. Книги, вестници и списания. Като се имат пред вид оскъдните средства на читалището, то и книгите, вестниците и списанията са били оскъдни, но все пак задоволяващи членовете. Получавани са през годината следните вестници и списания: “Демократ”, “Свободен глас”, “Ден”, “Дневник”, “Земеделческо знаме”, “България”, “Духовна пробуда”, “Младежка библиотека”, “Медицинска беседа”, “Орало”, “Лоза” и “Садово”.

Новоизбрано за 1908 г. читалищно настоятелство: К. Кръстев (председател), В. Тодоров (подпредседател), К. Динев (секретар), А. Д. Шишков (библиотекар), Юрдан Л. Дуков (касиер) и съветници: Стоян Г. Бъчваров и Г. Д. Даскалов.

Бележка на редакцията. Като даваме място на горния отчет на девненското читалище “Събуждане”, изказваме надеждата, че земеделците ще се проникнат от голямата полезност на дружества, като горното, които за сега, ако слаби носят в себе си зародиша на истинската народна просвета. Нека те всячески спомогнат за техния напредък, в който лежи и залога за доброто бъдеще на измъчените селски маси.2

 

БЕГЛИШКИ ХАМБАР3 - ЧИТАЛИЩЕ

“Г-н редактор,

Рекох и аз да ви драсна няколко редовце, та беки ще ги напечатате във вашия вестник. Както знаете, нашето село е хайле прочуто - преди години тука и царя е дохождал, хоро е играл. Санким, не е малка работа, можем да се гордеем. Не е ли тъй?

Нейсе, туй да оставим на страна - да ви разкажа малко за нашето читалище. Както щете го рачи, ама и ние разбрахме, че науката е богатство. “Който е прост, става мост” - казва българската поговорка. Като разбрахме туй нещо, рекохме да си отворим едно читалище, та да се посъбираме, да си приказваме, да се просвещаваме. Казано свършено: основа се читалище “Събуждане”. Ами къде да се помещава? Хеле, дойде ни щастливата идея за беглишкия хамбар, останал още от турско време; позачукахме го отсам-оттатък, настанихме се вътре и работата тръгна успешно.

Хем да не ни се присмивате, ние сме прости и сиромаси хора. Ако едно време словото божие се проповядвало в пещерите, нима хамбара не може да стане читалище? Става дип добре, ама на - след две три години, работата удари назад. Като казаха: партизанство не щем, за политика няма да хортуваме, ей-тъй на, само да се мъдрим вътре. И не щеш ли, хамбара се раздели на две - образуваха се две читалища; като стана туй нещо и двете читалища запустяха - никой вече не влиза в хамбара. Нали сме българи, съгласието трае ден до пладне. Виж, кръчмата на бай Дука върви добре: кой от где се откъсне, все там отива. Гледаш, вечерно време, събрали се, па чувам, като си приказват: “бе джанъм и между нас има първи хора: Юрдан Лазаров, Желязко Радев, Петко Добрев, Васил Тодоров, Къню Кръстев и др. Ами че те като се дърлят и хокат, ние какво можем да сторим?” Де коприва де! Чувам да се обаждат други. И тъй си е: ако по първите дадат пример и ние ще вървим подир тях. Та, искам да кажа, да им пишете по едно писмо на тия хора, тъй някак си да се вразумят... Ако и в хамбар, читалището ни трябва да се “събуди”, зере стига толкова сън.

Ако обичате, пишете ни как да постъпим.

с. Девня, 10 април 1910 г.

Ст. Златков

П. П. Щях да забравя, добре че ми дойде на ума. Чета във вестника ви, че демократите станали кесат. Ако ви интересува и ако искате да знаете, в с. Девня има само един демократ (поне той казва че е такъв); казва се Сава Иванов, секретар-бирник.

Същий.4

 

ЧИТАЛИЩЕ “ПРОСВЕТА”

“Това е едно от нашите стари читалища, което през изтеклата година е проявила една интензивна похвална дейност. Наето е специално читалищно помещение което е мебелирано и уредено много хубаво, като са доставени и едно доста голямо количество вестници и списания.

При читалището е образувана театрална група от ученици които работят под ръководството на учители. Тази група е изнесла пиесите “Борислав”, “Нещастна фамилия”, “Процес”, и “Сватовници”, в които участваха и любители.

Поправена е и подновена сцената, направени са нови костюми и днес читалището разполага с един доста хубав гардероб. Театралната група гостува с “Борислав” и в с. Козлуджа. Тя подпомогна за изнасянето на пиесата “Иванко” от театралната група в с. Ясъ тепе5.

Ръководейки се от принципа, че традициите са устоите на един народ, читалището уреди коледарски хор от ученици и обходили селото, като събраните суми бяха в полза на читалището. Също устрои коледна елха за децата, като уреди вечеринки и томбола.

През зимата бе уредено вечерно училище, което охотно бе подпомогнато от местните учители.

По частна инициатива на читалищен член бе уредена демонстративна бубарница, която бе подпомогната от читалището.

Читалището през годината е получавало 12 вестника и 8 списания.

Приходите и разходите на читалището през годината са били:

От вечеринки и забави - 7 557 лв., помощ от общината - 2 500 лв., от членски внос - 1 469 лв., помощи от частни лица - 1 100 лв., случайни - 2 598 лв.

Всичко приход - 15 224 лв.

Разход:

За книги, списания и вестници - 3 684 лв., наем - 2 000 лв., осветление и отопление - 1 500 лв., канцеларски - 500 лв., за сцената - 5 540 лв., фонд читалищен дом - 2 000 лв.

Всичко разход - 15 254 лв.

В началото на годината читалището е имало 51 члена, от които 4 са напуснали и в края на годината брои 47 члена.6

 

КУЛТУРЕН ЖИВОТ В СЕЛО ДЕВНЯ

“На 18 т.м. театралната трупа при читалище “Просвета” представи пиесата “Люти клетви” от Ст. Савов. Пиесата се знае отлично. За нея бяха специално приготвени нови декори. Забелязва се един доста голям напредък в играта на младите труженици в театралното поле. Ние ги поздравяваме с успеха и им пожелаваме и за напред все така старателно да се проявяват. Нека читалището бъде фар за Девня, чрез лъчите на които се хвърля светлина в тъмната нощ на българската действителност.7

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Свободен глас, II, бр. 47 от 10 декември 1906 г. [обратно]

2. Свободен глас, IV, бр. 10 от 9 март 1908 г. [обратно]

3. Беглишки - който се отнася до беглик - някогашен данък в натура. [обратно]

4. Светкавица, I, бр. 7 от 11 април 1910 г. [обратно]

5. Ясъ тепе - Ветрино. [обратно]

6. Варненски новини, XVII, бр. 1426 от 3 юли 1928 г. [обратно]

7. Варненска поща, XVIII, бр. 5068 от 22 декември 1932 г. [обратно]

 

 

© Анастас Ангелов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 25.12.2003
Анастас Ангелов. Девня - страници от историята. Варна: LiterNet, 2003

Други публикации:
Анастас Ангелов. Девня - страници от историята. Русе, 2001.