Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЖЕРАР ЖЕНЕТ
=============================

Жерар Женет е едно от авторитетните имена в съвременното френскоезично литературознание. Роден е през 1930 г. в Париж. Бил е ръководител на изследвания и на семинари по естетика и поетика във Висшето училище по социални науки. Сред най-известните му трудове са Фигури - I, II и III, Нов дискурс на разказа, Палимпсести и др. Във Фигури (Figures I) са събрани студии и критически бележки, писани между 1959-1968 г. Наблюденията върху Пруст, Борхес, Флобер, Валери, структурализма, бароковата поетика са обединени от постоянно поставяния в цялата книга въпрос за природата и употребата на думата "литература". Теми на следващите Фигури (Figures II-III} са теорията на разказа, отношението между история и поетика, между литература и реторика. Нов дискурс на разказа (1980 г.) е критически препрочит на предишния методологически труд на Женет Дискурс на разказа (от Figures III), посветен на изучаването на наративните структури и техники. Предмет на книгата Палимпсести, с подзаглавие Литература от втора степен, са формите на паратекстуалността (la paratextualite), които могат да предоставят нови ключове при анализа на литературните текстове.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

В превод на Миряна Янакиева

Статии
   Структурализъм и литературна критика

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2000
Електронно издателство LiterNet