Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЙОСИФ БРОДСКИ
=============================

Йосиф БродскиЙосиф Бродски е роден на 24 май 1940 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург). В началото на войната семейството му се евакуира от града и се завръща през 1946 г. В 9-ти клас напуска училище, за да припечелва, работи в завод и в болнична морга, пътува с геоложки експедиции. Започва да пише стихове през 1957 г., попада в кръга на Ана Ахматова, но през 1963 г. поради отсъствие на постоянна работа е обвинен в тунеядство и осъден на пет годишно заточение в Архангелска област. Записки от процеса срещу него се разпространяват нелегално, правят го известен и след застъпничеството на Паустовски, Твардовски, Маршак и Ахматова се връща в Ленинград през 1965 г. През същата година в САЩ излиза книгата му "Стихотворения и поеми", а през 1970 г. - "Спирка в пустинята". В Русия (тогава СССР) въобще не е публикуван до 1987 г. През 1972 г. съветската власт го принуждава да напусне родината, емигрира в САЩ, преподава в Мичигънския университет, а по-късно е професор в Колумбийския университет, Ню-Йорк. Излизат книгите му: "В Англия" (1977), "Краят на прекрасната епоха" (1977), "Част на речта" (1977), "Римски елегии" (1982), "Нови станси през август" (1983), "Урания" (1987), драмата "Мрамор" (1984) и сборник есета на английски език "По-малко от единица" (1986). От 1986 г. е професор по литература в колежа "Маунт-Холиок". През 1987 г. му е присъдена Нобелова награда за литература и става петият руски писател (след Бунин, Пастернак, Шолохов и Солженицин), носител на тази премия. През 1990 г. му е възстановено съветското гражданство, през 1992 г. заема почетния пост поет-лауреат на Американския Конгрес. Умира на 28 януари 1996 г. в Ню-Йорк, тялото му е погребано във Венеция.

ПОЕЗИЯ

Стихове
   Воспоминание
   В следующий век

   Стакан с водой

В превод на Димитър Калев

   Спомен
   В следващия век
   Чаша вода

 

* * *
Критика за Йосиф Бродски

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2002
Електронно издателство LiterNet