Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОСТЪТ

Франц Кафка

web

Бях стръмен и студен, бях мост, надвесен бях над пропаст, от тази страна пръстите на краката ми, от другата вдълбани ръцете ми, бях се вкопчил здраво в трошливата глина. Полите на дрехата ми се развяваха встрани. Долу бучеше леденият поток с пъстърви. Нямаше турист, който да се загуби в тази непроходима урва, мостът все още не беше отбелязан на картите. И аз лежах и чаках; трябваше да чакам; никой вече построен мост не може да престане да бъде мост, без да се сгромоляса. Една вечер, не зная първата ли, хилядната ли, мислите ми се въртяха объркано и все в кръг - една лятна вечер, по-страшно бучеше потокът, чух стъпки на мъж. Към мен, към мен. Изтегни се, мост, застани здраво, греда без корен, бъди опора за доверения на Теб, изравни незабелязано несигурните му стъпки, олюлее ли се обаче, покажи се и като планински Бог го изхвърли на брега. Той дойде, с железния връх на тоягата си почукваше по мен, после повдигна с нея полите на дрехата ми и ги подреди, прокара острие през гъстите ми коси и го остави там за дълго, вероятно загледан в далечината. И тогава - тъкмо мечтаех как го прехвърлям през баири и долини - той скочи с два крака в средата на тялото ми. Превих се в дива болка, в абсолютно недоумение. Кой беше той? Дете? Гимнастик? Авантюрист? Самоубиец? Прелъстител? Убиец? И аз се обърнах, за да го видя. Един мост се обръща! Едва се бях обърнал, когато вече се сгромолясвах, сринах се и бях разкъсан, бях забоден върху острите камъни, които досега така миролюбиво ме гледаха от бързащата вода.

 

 

© Франц Кафка
© Мария Попова - превод от немски
===========================
© Електронно списание LiterNet, 19.10.2007, № 10 (95)