Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

кОстОв  УчИ  бЕднИтЕ  кАк  дА  лОвЯт  рИбА
ОО  УИ  ЕИЕ  А  А  ОЯ  ИА
(или още нещо за обезкостяването на рибата, а според някои поети и на тЕкстА*)

Веселин Вълев

web

След като приватизира морето, реките, язовирите българското правителство воглаве с премиера ще учи бедните как да ловят риба. "Нашата задача е не да ви уловим рибата и да ви нахраним с нея, а да ви създадем условия вие сами да си я уловите" - заяви усмихнато премиерът на пресконференция вчера. В масирани предавания по телевизията и в сините централи по места всеки от 95% бедни в България ще бъде наставляван и консултиран как по-евтино и от кои преференцирани фирми да си закупи рибарски такъми и стръв, с които да се нареди по бреговата ивица и да чака прехраната да му се закачи на кукичката. На всеки беден ще бъде разяснено как по нормативните документи и постановление №22 от 22.06.2000 г. ще трябва да се получават лицензите за улов и колко ДДС ще се начислява на  количеството уловена риба, колко процента за здравни и социални осигуровки ще му се отбиват за негово добро от бройките уловени костурчета, попчета, каракудки и цялата ихтиологична номенклатура.

На въпросa защо някои приближени до правителствените среди ловуват и ще ловуват с траулери, барджи, тралове, а 95% от населението ще има право само на една пръчка с макара, закупена от лицензирана от правителството фирма, премиерът отговори така: "В морето на живота всеки се бори както може. Ние ви даваме възможност да оцелеете, като ви предоставяме прекрасни условия за улов с една пръчка. Във ваши ръце е инициативата и всичко останало в условията на пазарна икономика. Освен това освобождаваме ограниченията за броя на кукичките на една пръчка."

"Защо само малцина роднини получиха собственост върху морето, реките, язовирите, траулерите, траловете и лиценз за водолазни събирания на антични съкровища, а всички останали получиха право само на една пръчка и малко червеи?" -  попитаха медиите.

"Това са преференциални държавни сделки по приватизацията, гарантирани от преференциални банки и подобни въпроси на някои недобросъвестни журналисти са не само смехотворни, но и клевета лично срещу премиерското семейство - отбеляза премиерът. - Но няма да ви съдя, защото е под моето достойнство."

После се усмихна достойно.

Устата му бе риба, с която трябваше да се нахранят бедните...

ОбЕзкОстЕнА рИбАтА звУчИ тАкА:

ОЕОЕА ИАА УИ АА.

По-късно в централните новини бе излъчено изявление на Президента, че подкрепя инициативите на правителството. "Действията са демократични и е спазена Конституцията. И ако се запитаме защо са демократични, дами и господа? Защо? Ами защото не се обръща пръчката откъм дебелия край."
Край.
Рай.
Ай.
Й.
.

 

БЕЛЕЖКИ

*  Вж. Господинов, Г. "чЕрЕшАтА  нA  ЕдИн нАрОд". София, 1996. [обратно]

 

 

© Веселин Вълев, 2000
© Издателство LiterNet, 04. 07. 2000
=============================
Първо издание, електронно.