Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЪНИЩАТА НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ И БЕЗСЪНИЦИТЕ НА ЯВОРОВ

Ваня Колева

web

Национална научна конференция под наслов “Сънищата на Пенчо Славейков и безсъниците на Пейо Яворов”, организирана от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и конкретно от Катедрата по история и теория на литературата към Факултета по хуманитарни науки в него, се проведе на 7 и 8 юни 2007 г. в Шумен. Конференцията бе посветена на стогодишнината от излизането от печат през 1907 г. на двете, програмни за българската индивидуалистична култура, книги - “Сън за щастие” на Пенчо Славейков и “Безсъници” на Пейо Яворов.

Конференцията бе открита от ректора на Шуменския университет - проф. дфн Добрин Добрев, който във встъпителното си слово маркира провокативни въпроси и акцентира, че творчеството на Пенчо Славейков и Пейо Яворов борави с два, допълващи се, езика. Интерес предизвика докладът на доц. д-р Яни Милчаков, който в културно-исторически план, с обилен фактологичен материал, подкрепен с фотоси на неочаквани и почти непознати обекти, проследи типологичните знаци и спецификата на времето - Belle epoque, както бе формулирано и заглавието на текста му.

Обговаряйки същината на основните понятия от наслова на научната среща, доц. д-р Сава Сивриев разгърна проблемите около “Сънищата, безсъниците или симетрия на аксеологията” - проблеми, които се конституираха, преосмисляха и препотвърждаваха в докладите на различни изследователи. Например обект в интерпретацията на гл.ас. Пламен Шуликов бе “Семантична(та) парадигма на концептите “сън” и “безсъници” у Славейков и Яворов”, докато доц. д-р София Ангелова-Дамянова се спря на “Измеренията на поетическия сън” в Пенчо-Славейковата книга, като посочи своеобразието на структурата й - единство и цялостност, но и мозаечност същевременно. Съпоставяйки текстовете “Как ли ще мина и утрешний ден” от “Сън за щастие” и “Песен на песента ми” от “Безсъници”, представени през призмата на творчеството у Теодор Траянов, Емануил Попдимитров, до Николай Лилиев, доц. д-р Николай Димитров представи утопиите и антиутопиите у Пенчо Славейков и Пейо Яворов като антимироглед на Възраждането. В маркирания контекст най-общо, но в посока към младополската поезия и стихосбирката на Леополд Стаф “Сънища за мощ” (Варшава, 1901 г.), насочи вниманието доц. д-р Рачо Чавдаров, като подчерта пиетета на твореца към философията на Ницше.

Обособи се кръг от доклади, ориентирани към рецепцията на двете книги: през разглежданата 1907 г. още - “критически сюжети, критически метафори”, по формулировката на гл.ас. д-р Евдокия Борисова, или в по-общ план - “за големите литературни сюжети на печата”, според доц. дфн Калина Лукова.

Бяха разгледани и ред по-специфични проблеми. Така доц. д-р Веселин Панайотов направи “Един ранен паралел със Славейковата поетическа мистификация”, като посочи отпечатана в Киево-Печорската лавра през далечната вече 1630 г. книга, съдържаща десет стихотворения, посветени на митрополит Петър Могила и подписани от творчески колектив, макар всъщност да са написани от двама автори. А докторант Петър Трендафилов декодира присъствието на Пейо Яворов в текстове от “На Острова на блажените”. През погледа на М. Фуко, Вайнингер и др. пречупи интерпретацията “За формите на атрофия на опита в модерността” гл.ас. д-р Владимир Сабоурин, заговаряйки за съотношението “(лично) преживян опит - социално конституиран опит”, за да открои противоречието от “винаги сме били модерни” до “никога не сме били модерни”, защото “всичко някога е било”, тоест постмодерността е “ново средновековие” и се е случила мъчително. В неочаквана посока разгледа битието на текстове от Пенчо Славейков и Пейо Яворов доц. д-р Младен Енчев - чрез присъствието им в детските читанки и учебници и чрез видовете редакции, наложили се заради преадресирането - съкращаване на оригиналите или пренаписване на части от тях, промяна на заглавията им или поставяне на несъществуващи в действителност заглавия.

Това са само част от темите, поставени в над двадесетте доклада, прозвучали по време на четенията. Обсъждането на въпросите, които те провокираха, бе свързано с продължителни и оживени дискусии. А следствие от конференцията, чийто наслов участниците оцениха като находка, ще бъде сборник с всички представени доклади.

 

 

© Ваня Колева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.06.2007, № 6 (91)