Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
НАЧАЛОТО И КРАЯТ

Светослав Тодоров

web

Началото е ясно. То е скандално. Убит е човек. Това е епохално събитие, цялото хилядолетие оттук нататък ще бъде впрегнато в разследването на това убийство, в написването на неговата

история,
предистория
мотив
акт на убийството
реакция на околните
оценка на съвременниците
анализ...

Ще бъде издадена книга, но какво е книгата днес? Та хората нямат време да прочетат една книга. Ще бъде заснет филм - пълнометражен и телевизионна версия, сериал. Варианти с пикантни подробности и адаптирана версия за деца. Но децата вече не гледат телевизия. Те са увлечени от компютърни игри, които, разбира се, имат връзка с процеса, в тях малчуганът има възможност да избира коя от страните да защитава неговият герой. Всичко това не е достатъчно, ще бъдат открити 24-часови телевизионни канали, по които да тече съдебният процес, канал за открити дискусии. Цялата информация ще е достъпна в Internet - най-новото, най-интригуващото, най-скандалното, най-мелодичното, най-приспивното, най-спортното около процеса и убийството; възможност за виртуален контакт със съдебните заседатели и разпити на подсъдимите. Всичко това специално подготвено за любители и специалисти, колекционери и случайни минувачи, либерали и консерватори, за добри и лоши. Специално е помислено за всички, за да могат те да бъдат съпричастни с последната болка, дума и стон на убития, за да могат всяка вечер, поглеждайки небето да казват:

- Аз съм с теб в твоето нещастие. Аз живея, за да усетя любовта, която ти недоизживя, за да продължа твоята борба и за да защитя осиротелите ти идеи. Защото аз съм ти и ти си аз.

И всички са щастливи, изпълнени от импулс за живот и от усещане за смисленост. Нека не им пречим с еретични брътвежи, нека не ги стряскаме в спокойния им сън. Те са избрали това, което са.

“- Боже, колко безличници има по тоя свят, Боже!”

Нищо ново под слънцето, светът е бил и ще остане такъв, и въпреки всичко, човешкото съзнание търси разнообразие, търси нови думи, цветове и дрехи, в които да облече античното си тяло. Младежът крещи, излизайки от черупката си, той иска да пребоядиса стените на бащиния си дом:

- Защо Христос е в мъжки образ? Той е жена

        негър
        пънкар
        обратен...

Въобще, татенце, за какъв Христос ми приказваш? Кой е тоя? Кофти тип е.

И ако на Христос му трябваха хиляди години, за да бъде свален от своя пиeдестал, то на неизбежните нови кумири ще са им необходими дни. Въпреки всичко кумири ще има. Проблемът тук се състои във времето, то започва да тече твърде бързо. Ако един средновековен човек можеше да се докосне до съвремието ни, то той би полудял. Средновековният човек е изживявал живота си в рамките на своята епоха, но как да спасим човека от бъдещето, та той ще умира след края на своето време. В тия смутни времена търсещата спокойствие човешка душа ще започне да полудява. Ще се роди културата на nonsensе-а, на хаоса. Тогава всеки започва да си говори сам.

В неистовото търсене на новото, все по обозрима ще става победата на бунта, който негодният човек води срещу системата. Полудялата цивилизация ще започне да толерира “тъмната половина” на човешкото, която досега е била потискана, която е била безсилна или неразбираема. В новото общество негодният и отритнат индивид единствен запазва мотивацията си, единствен запазва целенасочеността на действията си. Началото на този процес намираме още в миналото. То е поставено в оня пагубен миг, в който Давид победи Голиат. И когато светът не можеше да възкликне “Победи по-добрият!”, каза, че победи Доброто. Оттук нататък и изпълнената с глупави сантименти любов към по-слабия, наречен наш брат, накара човека да потърси своя Бог в един неудачник, останал неразбран, чийто идеи бяха реанимирани поради собствената му неспособност да ги защити.

Краят също е ясен. Него не може да го промени никой: “нито безносият убиец на Гестас, нито жестокият пети прокуратор на Юдея, конникът Пилат Понтийски.”

 

 

© Светослав Тодоров, 2000
© Издателство LiterNet, 21. 02. 2000
=============================
Първо издание, електронно