Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМО ДО ЗДРАВКО НЕДКОВ

(1)

Петър Алипиев

web

Драги Здравко,

Благодаря ти за статията. Всички тук смятат, че е умна и смела. И аз мисля същото. Излиза, че в нашето време, когато изкуството за никого не значи нищо, има все пак хора, на които моите скромни усилия да го правя, правят впечатление. Това ме зарадва, но не знам защо се чувствам неудобно. Дали не затова, че самочувствието на поет, което - не крия - съм имал и тайно от всички съм носил, изведнъж става достояние, претенция, предмет на пример в духовните работи. О, няма вече начин жените да не ме сочат с пръст и обезателно трябва да си купя вратовръзка. Славата е мъчително и сладко нещо и колкото е по-изобилна, толкова по-сладка и по-малко мъчителна става. И за да продължа да служа на поетическото изкуство, искам само едно: през пет години да има по една такава статия за творчеството ми, за да я показвам на жена си - оправдание за безполезните си литературни занимания.

Бъди жив и здрав!

15.12.72 г.

 

 

© Петър Алипиев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.06.2005, № 6 (67)

Други публикации:
Литературен форум, № 11, 23-29.03.1999.