Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

BVLGARI

Константин Стоянов - Окела

web

На Пето Авеню в Манхатън се намира един от преставителните магазини на световно известната италианска верига за бижута "BVLGARI". Когато живеех в Ню Йорк, и минавах покрай него, аз неизменно спирах пред стилно аранжираните му витрини. Привличаха ме не само майсторски изработените бижута, приличащи на музейни експонати от колекцията на някой знатен древноримски патриций, но и името "BVLGARI". Още първият път, когато го видях, то предизвика в мен тази асоциация, която би предизвикала у всеки един българин. Веднъж любопитсвото ми да разбера какво точно се крие зад него наделля и аз се озовах в суперлуксозния магазин. Интериорът му наподобяваше на художествена галерия, подът и колоните бяха от млечножълт мрамор, който идеално се съчетаваше с витрините от златист хром. Високите тавани пък придаваха усещането за простор. При мен тутакси дойде млад и симпатичен господин, който предложи услугите си с усмивка, която напълно отговаряше на каратите от най-скъпите бижута. Аз му казах за целта на моето посещение и той ми подаде един фирмен каталог, пояснявайки, че в него ще открия интересуващата ме информация. Сетне ме покани да ми покаже целия магазин. Докато разглеждах изящните скъпоценни предмети и часовници, ми направи силно впечатление, че те имат много красива форма с характерен само за "BVLGARI" дизайн. Моят придружител ми каза, че всяко едно бижу така се изработва, че да стане уникат, като не забрави да спомене че едни от най-известните личности в света са клиенти на прочутата фирма. Редовна посетителка на магазина била Шарън Стоун, която във филма "Казино" се снимала с любимите си накити. Специално място бе отделено на парфюмите, които ухаеха обаятелно с незабравим аромат.

Диамантена брошка от 1957,
носена от Мадона във филма "Евита"

Докато пътувах с метрото за вкъщи, аз с нетърпение разгледах каталога, илюстриран с красиви цветни снимки от уникалната колекция на "BVLGARI". В кратката историческа справка за създаването и развитието на прочутата бижутерска империя пишеше, че неин основател е роденият през 1857 г. в Гърция, Sotirio Bulgari, който бил известен майстор на предмети и украшения от сребро. В края на 19 век той заминал за Рим. Там открил своя първи ювелирен магазин, който скоро се превърнал в любимо място на артистичните среди и на хората от висшето общество. Постепенно "BVLGARI" си спечелва име на една от най-престижните фирми в бижутерийния бизнес наред с "Картие" и "Тифани". Характерният й стил съчетава в себе си италианския с гръцкия класицизъм и съвременната модерна концепция в ювелирния дизайн. Фино направените часовници се изработват в Швейцария и са едни от най-качествените в света. През последното десетилетие фирмата става водеща и в парфюмерийно-козметичната индустрия, с над повече от шейсет магазина в целия свят.

Сотирио Българи, 1910

Това, че Sotirio Bulgari е роден в Гърция, според мен ни най-малко не изключва възможността той да е от български произход, тъй като през 19 век там са живеели хиляди българи. А и малко вероятно ми изглежда един истински грък да носи фамилното име Българи. Така, че само от нас зависи да проучим неговото родословно дърво, за да можем да прибавим към имената на знаменитите ни сънародници и това на Sotirio Bulgari.

 

 

© Константин Стоянов-Окела
=============================
© Електронно списание LiterNet, 20.10.2000, № 10 (11)

Други публикации:
Неделник, 2000.