Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗВЕЗДЕН КОРЕН

Мая Дългъчева

web

Никола Манев в Чирпан, 2002В събота (21.09.) в Чирпан бе отпразнуван един невероятно грандиозен и едновременно прочувствен юбилей. Известният български художник Никола Манев откри нова авторска изложба по повод 40 години живот и творчество в Париж. В атмосферата на възрожденската чирпанска къща, закупена от него и подарена на родния му град, прекрасните платна, рисувани във Франция, стояха съвсем у дома си - факт, който потвърждава думите, че Творецът е гражданин на света.

Сърдечният домакин посрещна около 500 гости - българи и французи, с редица изненади.

В тихата просторна градина в съседство с къщата-музей на Пейо Яворов честването бе открито с рецитал по стихове на великия поет. В края на рецитала изпълнителката се извини притеснено на публиката, тъй като забеляза между присъстващите Явор Милушев, пресъздал образа на Яворов в киното. Актьорът непринудено се качи на сцената и поздрави своя стар приятел "Кольо"със сърдечни думи и мъжка прегръдка.

На чаша червено вино в здрача на топлата септемврийска вечер гостите се насладиха на виртуозните изпълнения на Разградската филхармония с главен диригент Георги Чемширов (също с чирпански корен). Специално за случая бяха пристигнали и професор Лидия Ошавкова - флейта, виолончелистът Анатолий Кръстев, професорите цигулари Дина Шнайдерман и Емил Камиларов.

Изложбата на Никола Манев в Чирпан, 2002Звездите изгряха, както му е ред, вместо романтичен декор към музикално-поетичния рецитал на Елка Няголова, Гриша Трифонов и Христо Карастоянов.

След тях извиха гласове други наши родни звезди - квартет "Славей".

Вечерта завърши с изпълнения на капела "Анго бой", предвождана от небезизвестния издател на българска поезия Анго Боянов и теглене на томбола с награда - картина на Никола Манев.

А още по-пикантното многоточие бяха прословутите чирпански наденички. Е, освен дух, Господ ни е дал и плът все пак!

"Един ден от живота си човек трябва да се чувства като суперзвезда" - цитира художникът с щастлива усмивка своя колега Анди Уорхол.

Вместо благодарност за това, че сподели празника си с нас, бих казала следното: само човек със звезден корен умее да накара и хората около себе си да се почувстват част от космоса.

 

 

© Мая Дългъчева, 2002
© Издателство LiterNet, 28. 06. 2002
=============================
Първо издание, електронно.