Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПУХКАВ ОРАНЖЕВ КИЛИМ

Мая Дългъчева

web

В Оная гора живееше едно Лисиче, което най-много от всичко искаше да си има Пеперудена панделка. То по цели нощи се въртеше и кроеше планове. По цели дни се промъкваше по поляните и дебнеше. Синя? Или жълта? Или най-добре шарена!

Припкаше Лисичето от сутрин до вечер, размахало мрежа за пеперуди. Ама и пеперудите припкаха. А-ха да улови едната - тя литне. А-ха да захлупи другата - и тя изпърха под носа му!

Накрая Лисичето се запъхтя. И изплези език. И изобщо - ужасно се измори да тича подир пеперуди. Легна и мигом заспа. Понеже направо му пареха очите от кроежи на планове. И спа, и спа, и спа... без ни една пеперудка да прелети през съня му.

Като се събуди, внезапно видя, че небето е синьо! Внезапно разбра, че протягането е сладко! Внезапно чу рекичката, пчелите и врабчетата! И внезапно се зарадва - ей така, заради нищо!

И най-внезапно - кац! - една шарена пеперуда кацна на опашката му.

Лисичето замря от изненада. И не мръдна цели пет минути - да не подплаши панделката!

Обаче пеперудата си стоеше и щастливо размахваше криле - вчера направо се беше отказала да си търси пухкав оранжев килим!

 

 

© Мая Дългъчева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.10.2020, № 10 (251)

Други публикации:
Мая Дългъчева. Приказки от Оная гора. Пловдив: ИК "Жанет 45", 2012.