Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН КАЛЕНДАР
След пека на август
идва чушкопекът на септември.
Вричаме се
на доматите и паталаджаните
с вяра, надежда
и любов.
По Митровден
започва преброяване
на камби, карфиол
и краставици.
След свети Рангел
вземаме душицата
на зелето.
Прибираме я в каца.
Свети Никола докуцуква,
подпрян на рибя кост
и слага тежка маса.
"За Коледа се прави
печено прасе сукалче,
напълнено с ориз,
изпържен лук
и дреболии".
*
Тъй се търкулва годината -
като троха под масата.
Изчезва като кокал,
завлечен от Шаро
и заровен в градината.
© Мира Душкова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.12.2004, № 12 (61)
Други публикации:
Мира Душкова. Мириси и гледки. Пловдив: Жанет - 45, 2004.
|