Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛИДИЯ ГЪЛЪБОВА
=============================

e-mail : l.galabova@centrum.cz

Лидия Гълъбова Лидия Гълъбова е родена в Пловдив, детството и юношеството си прекарва в Родопите. Завършва българска филология и публична комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". От средата на 80-те години работи като стилист в Министерството на културата, сътрудничи като автор, редактор и репортер на БНР в двете програми "Хоризонт" и "Христо Ботев", както и в радио "България". В Златния фонд на БНР са запазени интервюта, които прави с известни творци. Работи в БНТ като сценарист, редактор на програми и дублажи. Съсценарист е на филм за Елисавета Багряна, автор на филм за Мигел де Унамуно. Работи като автор и водещ в частните радиа "Радио 99" и "Радио 7 дни" и в няколко кабелни канала. Публикува стихове, статии, бележки и интервюта от средата на 80-те и 90-те г. на миналия век в сп. "Септември" и "Пламък", във в. "Литературен форум", "Стандарт", "Век 21", "Ново слово" и "Литературен вестник", в който води рубриката "Гласовете им чуваме...". Автор е на поетичните книги "Изгубеният модел" (1994), "Процеп" (2001), "География на душата" (2006) и "Ангелите на града" (2008). Нейни стихове са включени в двутомната антология "Български поетеси" (1996). Участва като анкетьор на терен и журналист в документалната трилогия за Източните Родопи "Раят с две лица" (1998-1999) на Владо Трифонов, в дипломния филм на Наньо Нанев "Без въздух" (1998) и в трилогията на Светлана Лазарова "Родопска магия" (2010), излъчен по СТ 2 на чешката национална телевизия. От началото на 2000 г. е журналист на свободна практика в Прага. Сътрудничи за няколко издания на Пражката писателска среща, на издания към Дома на малцинствата в Прага, както и на Българския културен институт и други организации на българите в Чешката република.

ПОЕЗИЯ

Стихове
   Великден I
   Великден II

   О знам, ще се разтворя в пространството около теб...
   Окръглената дума о...

СПОМЕНИ И МЕМОАРИ

Спомени
   Малина, с трите ябълки...

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2000-2017
Електронно издателство LiterNet