Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОЛЕЗНО И ФУНКЦИОНАЛНО ПОМАГАЛО

Кирил Димчев

web

Наскоро на книжния пазар се появи труд, който се посреща с голям интерес от учениците дванадесетокласници, както и от учителите по български език и литература. Авторката, д-р Весела Кръстева, познава добре социалните потребности и предлага книга, която изпълнява различни функции.

Рецензираното помагало се състои от Предговор (с. 7-8) и четири глави: "Правописна и пунктуационна норма. Конвенционални езикови правила" (с. 9-46), "Граматична и лексикална норма. Системни езикови правила" (с. 47-87), "Лексикална норма" (с. 95-102), "Текстът и социокултурният контекст" (с. 103-135), "Отговори на тестовите задачи" (с. 136-138).

Дори беглият преглед на проблемите, разгледани в труда, показва, че авторката предлага едно полифункционално изследване. Неговото пряко предназначение е да гарантира успешно пред-ставяне на учениците, завършващи СОУ, на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. От друга страна, помагалото ще бъде из-ключително полезно за бързи справки, нужни на всекиго от нас, който се интересува от решенията на проблеми от съвременната езикова действителност, отличаващи се с трудност и неясноти.

Веднага ще отбележа, че авторката проявява отлична езиковедска осведоменост. Теоретичните й постановки са съобразени с основните положения в "Нов правописен речник на българския език" (С., БАН, Изд. Хейзъл, 2002), както и с най-нови проучвания в областта на българската фонетика, морфология, синтаксис, текстолингвистика.

От голямо значение за функционалността на труда е богатият педагогиче-ски опит на д-р Весела Кръстева. Тя не само се съобразява с принципите за научност, достъпност и нагледност. Проявил се е добрият й усет при подбора на илюстративния езиков материал. Изследователката поставя акцент както върху осмислянето на лингвистични понятия и закономерности, така и върху уменията за прилагането им при решаване на тестови задачи - средство за подобряване на комуникативноречевата компетентност на читателя. Подбраните примери предлагат възможности цялостно и комплексно да се изучават езиковите факти. Изпълняването на система от тестови задачи прави сборника надеждно средство за обучение и самообучение, за оценка и самооценка на постиженията в езиковата подготовка.

Голям е образователният потенциал на книгата за подготовка на държавни зрелостни изпити, тъй като е съобразена с модела на учебно-изпитната програма по български език. Предложени са задачи, които следват формата, препоръчан от Министерството на образованието и науката. Много силно впечатление правят текстове, които имат пряко отношение към развиването на социокултурната компетентност на учениците. С основание авторката е включила не само художествени текстове, но и текстове, които представят функционирането на българския език в различни социокултурни сфери. Все пак ще отбележа, че написаното за "сфера на художествената комуникация" (с. 119-126) ще допринесе за моделиране на разнообразни учебни ситуации на занятията по литература. Много високо ценя информацията за "Тематично и смислово членене на текста. Извличане на информация от текста" (с. 126-135). Тази информация е нужна за развиване на рецептивните и на продуктивните умения на учениците. Прецизни са постановките от текстовата лингвистика - за предназначение, тема, ключови думи, емоционалнооценъчни езикови средства, начини на свързване на изреченията в текст и т.н.

Приносна стойност имат идеите на авторката за отклоненията от структурните и конвенционалните норми на българския език. Методическият усет на д-р Весела Кръстева я ориентира към система от функционални решения за предотвратяване и поправяне на грешки - граматични, лексикални, стилови, правописни, пунктуационни и т.н.

В книгата се проявяват уменията на изследователката при съставяне на система от тестови задачи, които отговарят на спецификата на дейностите, осъществявани в клас. Функционалните, съдържателните и структурните особености на всеки от публикуваните езикови тестове свидетелстват за професионализма на авторката. Тя е съумяла да създаде тестове с практикоприложна стойност, като се съобразява със спецификата на изучаваната лингвистична информация, с възрастовите особености на учениците, с техните комуникативноречеви потребности.

Дадените верни отговори на тестовите задачи правят помагалото много полезно за контрол и самоконтрол.

В труда на д-р Весела Кръстева се проявяват не само нейният професионализъм, но и способността й за креативно мислене. Богатата със съвременни идеи книга ще бъде необходима както за учениците и учителите, така и за специалистите в областта на теорията и практиката на езиковото обучение.

 


Кръстева, Весела. Българският език в правила и тестове. Успешна матура 1. София: ИК "Кръгозор", 2008, 140 с.

 

 

© Кирил Димчев
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 3
© Електронно списание LiterNet, 12.10.2008, № 10 (107)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 3.