Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЕЛОТО НА ДОЦ. Д-Р ИНА ЛЮБЕНОВА КОМАРСКА - ПРИМЕР ЗА ДОСТОЙНО ИЗПЪЛНЕН НАУЧЕН И ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ

Кирил Димчев, Ангел Петров

web | web

На 23 септември 2007 г. се разделихме с доц. д-р Ина Любенова Комарска - преподавател по методика на обучението по български език във Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".

Ина Комарска завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1972 г. Работи няколко години като учител по български език и литература. През 1979 г. с конкурс е избрана за асистент по методика на обучението по български език. През 1991 г. защитава дисертация на тема "Обогатяване речника на учениците с нравствено-етична лексика (с оглед на съществителното име в IV-V клас на ЕСПУ)". През 1992 г. й е присъдено научното звание "доцент".

Ина Комарска има повече от 45 публикации - студии и статии, речници, учебници и учебни помагала. Проявява се като професионално подготвен специалист, като методик с богат научен и преподавателски опит. Още първите публикации на Ина Комарска правят впечатление на образователната общественост с лингвометодическата обосновка на си-стемата на обучението по лексикология в средното училище.

В основните си трудове Ина Комарска си поставя за цел да изследва обогатяването на речника на учениците. Тя проследява взаимодействието между обогатяването на лексикалния запас и нравствения облик на младата личност. Обосновава система от учебни похвати за работа с учениците от средната училищна степен и разкрива възможностите на лексикално-стилистичната дейност на езиковите занятия. Съществен е приносът на Ина Комарска за изследване състоянието на лексикалната подготовка на учениците. Водеща идея в трудовете й е, че максималната резултатност на лексикалното обучение се осъществява чрез цялостна система в съдържанието и методите на образователния процес.

Не са загубили своята актуалност използваните от Ина Комарска процедури, социологически по своята същност, чрез които се проучват познавателните и литературните интереси на подрастващите, както и отношението им към учебната дейност. Нейният "Учебен речник по етика 5.-8. клас" е свидетелство за професионализма й в областта на учебната лексикография.

Доц. д-р Ина Комарска е автор на важни диагностични проучвания на Лабораторията по педагогическа диагностика. Участвала е в автор-ски колективи за проучване на качеството и ефективността на висшето образование, съавтор е на учебни програми, учебници и учебни помагала за ученици и учители.

Проблемът за оптимизацията на образователния процес е основополагащ в учебниците и учебните помагала за средните училища, чийто съавтор е доц. Ина Комарска. В цялостната парадигма от учебници (5.-12. клас) се проявява усетът на методичката при подбора на функционални решения, чрез които се моделира образователният процес в училище.

С кончината на доц. д-р Ина Комарска педагогическата общественост загуби един прекрасен човек и отзивчив колега, чиято разнообразна професионална дейност - лекционни курсове, семинарни занятия, учебна практика, квалификация на учители и пр. - остави трайна диря в теорията и практиката на обучението по български език.

Със своето трудолюбие и всеотдайност доц. д-р Ина Любенова Комарска ще остане завинаги в мислите и чуствата на своите колеги и приятели.

 

 

© Кирил Димчев, Ангел Петров
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 1
© Електронно списание LiterNet, 11.04.2008, № 4 (101)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 1.