Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "БЕЛЕЖНИКА"

4: НЕПРЕМЪЛЧАНО

Георги Чобанов

web

ЧЕСТВАНЕ

Лирикът Петър Алипиев събра приятели и почитатели на 70-годишния си юбилей, уви, посмъртно. Приживе, далеч от светския шум, предпочиташе да си копае лозето, да слуша музика, да чете книги, да си пие ракията с приятели. Сега беше накаран да говори през видеокасета, да слуша многоглаголиви речи и хвалебни слова. Но самотата на поета не бе нарушена. Той си остава там, където е - в немноголюдното пространство на Поетите. Организацията на честването, случилата се по-скоро като помен "кръгла маса", аморфността на "варненското" литературно присъствие не могат да помрачат паметта за поет, който не провинциализира нито поезията, нито живеенето си преди, и сега.

18.03.2000

 

НЕВИРТУАЛНИ УБИЙСТВА

Трагедията "Индиго" индигира в себе си десетки подобни случаи, постави на фокус децата, разбъбри медиите, "сплоти" обществото, едно дете се извини от екрана, неколцина рапъри и диджеи бяха порицани, училището обвинено, дискотеките заклеймени... Електронните медии, като най-съпричастни, поискаха всеки един от нас да направи нещо, за да не бъде шумотевицата ден до пладне... Малцина отговориха какво ще направят от утре... Най-страшно е мълчанието на самите медии. bTV не заяви, че ще спре излъчването на Кечмания (излъчвано и в следобедните, и в полунощните часове), нито те, нито БНТ, нито Нова телевизия или M-SAT и многобройните кабелни телевизии обявиха, че ще преосмислят програмите си и ще намалят броя на филмите и предаванията, открито провокиращи насилие... ЗАЩО?

Училището отново е в центъра на критиките, и справедливо. Но медийният потенциал на училището може ли да се сравнява с медийния потенциал на звездите от шоубизнеса? Съотношението е същото като между заплатите на едните и на другите... Чия тогава е отговорността? На всеки, но да добавим - в различна степен... Голямата власт, ако перифразираме, винаги е и голяма отговорност. А малка ли е властта на политиците, на медиите, на шоубизнеса? ПИТАМЕ.

23.12.2001

 

 

© Георги Чобанов, 1999-2001
© Издателство LiterNet, 11. 10. 1999
=============================
Първо издание, електронно.