Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "БЕЛЕЖНИКА"

3: LITERNET ПРЕЗ ВРЕМЕТО

Георги Чобанов

web

PRO DOMO SUA

Покрай възторзи и разочарования току-виж сме пропуснали да теглим калема и да кажем няколко думи за двете години литернетстване...:)

По такива поводи човек винаги се връща към началото, преди две години. А тогава идеята опираше до създаване на литературен сайт, събиращ в себе си функциите на литературен портал и каталог. Пишещите обаче си казаха думата и половин година по-късно започнахме да публикуваме текстове. Разнородни текстове, публикувани и непубликувани, с безспорни достойнства и средна хубост, от признати и от дебютиращи автори, от България и от чужбина, на всякакви теми и от всякакви жанрове, с изтекла или прииждаща актуалност, хайку и романи... Някои от тях по-късно се превъплътиха в книги, други тръгнаха по вестници и списания (Култура, Литературен вестник, Литературен форум, Страница...)

Докато се пише, чете се. А да пишеш, без да публикуваш, чете ли се? Е, точно тук електронното издаване помага. Ще кажете, публикуването в Мрежата е толкова лесно, че графоманията превзема сериозната литература. И така да е, поривът на смъртните да се увековечават, пишейки, порочен ли е? Въпросите са отпреди две и отпреди две хиляди години, отговорите продължават да бъдат спорни и ще останат такива. Направеното обаче не може да се оспорва - 22 000 препратки към текстове и ресурси, 14 000 вътрешни препратки, около 1000 текста от над 190 автори. Всичко това - в цифри, за другото читателите имат думата да преценяват и да кликват и откликват...:)

Едно е да публикуваш, сканирайки, друго е да публикуваш, редактирайки и рецензирайки. Да се работи с авторите, да се установяват контакти с други медии лесно не е. Но имаше ли друг начин LiterNet от средоточие на ресурси да стане техен източник, от "място за отмора и духовна наслада", както заявявахме в началото, в своего рода литературна агенция, издателство, медия, и да си дойдем на думата, в институция. И добре, че е така. Защото този конгломерат от дейности, които постепенно избистрят смисъла и задачите си, тези по-скоро загатнати, отколкото получили собствен облик галерии, книжарници, борси, образователни и дискусионни сектори в LiterNet насочват, че работа ще има и занапред, че промяната и сблъсъкът на идеи ще продължат да бъдат живеца на Литературната мрежа. Дано!

01.02.2001

 

ТРИ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

За LiterNet три години са много време.

Чисто количествено погледнато, през този период в Издателството са публикувани 437 автори с 2 485 текста, а в Библиотеката са регистрирани над 1500 автори и около 14 000 текста. Но по-важното, което се случи, са стотиците осъществени контакти с автори и читатели, нарасналият авторитет, реализираните издателски и чисто човешки проекти.

През тази последна година много неща станаха за пръв път и не мога да ги пропусна. Издателство "LiterNet" от електронно прерасна в хартиено - макар и за малко - излезе първата ни книга (К. Стоянов "Дървото на катериците"). Появи се първият компакт диск с колекция от наши текстове "Най-доброто от LiterNet 2001". На добри отзиви се радва експериментирането с литературния текст, плод на усилията на Д. Калев и Ф. Филипов - появилата се, отново за първи път, в българското интернет пространство мултимедийна поезия. Подслонихме ученическия алманах "Наръчник за илюзии" - Габрово, както преди това сторихме със сп. "Мост", давайки и на двете издания шанса да достигнат до читателите, въпреки невъзможността да излязат на хартия.

Стабилизира се притокът на текстове за различните рубрики, естествено поезията, като най-пригодена за интернет четене и сега доминираше. В момента почти всеки ден няколко автори представят свои текстове, а делът на предпочелите да публикуват първо или само в електронен вид нараства. За да улесни достъпа до лавината от текстове Издателството ползва различни принципи за систематизацията им - раздели, рубрики, всичко накуп в азбучника и пр. Но това не е достатъчно. Ето защо предстоят нови и нови систематизации и групирания на автори и заглавия. Но най-важното, в процес на трансформация се намира самата концепция за представяне на текстовете. В ход е създаването на електронно списание "LiterNet", което да включи в себе си всички публикации до момента, в това число и текстовете на хартиените списания, но с друга подредба, или както сме казвали, в други съседства. Ще следват промени от всякакво естество, да се надяваме към по-добро. В крайна сметка, точно гъвкавостта и динамиката са основното предимство на електронните издания. Дано ни стигнат силите!

03.02.2002

 

 

© Георги Чобанов, 1999-2001
© Издателство LiterNet, 11. 10. 1999
=============================
Първо издание, електронно.