Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "БЕЛЕЖНИКА"

1: ИНТЕРНЕТ БЕЛЕЖКИ

Георги Чобанов

web

ПОСТКОНФЕРЕНТНО

"Четенето в епохата на медиите, компютрите и Интернет", София, 26-27. 02. 2000 г.

Скептици и оптимисти - по отношение интернетното бъдеще на литературата - кръстосваха шпаги по време на докладите и дискусиите, на кафе-паузите и коктейлите. В крайна сметка конференцията потвърди изцяло думите на проф. Волфганг Изер, изречени още втория ден по време на дебатите: "Куцукаме подир онова, което е Интернет. Интернет е преди нас, преди теорията".

Впрочем, конференцията срещна две парадигми. Едната - четенето в епохата на Интернет, а другата - четенето в епохата на Изер, и нямаше как да бъде другояче. Двете големи И-та трудно се разпознаваха, но заредиха и участници, и ненамаляваща през трите дни аудитория с очаквания за среща, за предстояща среща между високата теория за четенето и четенето в Интернет.

13.03.2000

 

ИНТЕРНЕТ ФИЕСТА?

Добре разгласеното и очаквано събитие не успя да се случи навред. Навикът някой в София да прави нещата, а другите да ги потребяват сработи. Нищо, че в епохата на Интернет, както е известно, центърът е навсякъде и никъде. Във Варна, а може би и другаде, фиестата не се състоя. Отворените зали не покръстиха в правото дело начинаещи в Интернет, а харизаха по час-два на по-досетливите фенове, които дни по-рано си запазиха часове пред компютъра.

В крайна сметка, пропиляна бе възможността да се използва потенциалът на рекламната кампания за привличане на слушатели и участници в лектории, дискусии, кръгли маси, образователни беседи. А какво да кажем за липсващите презентации на множащите се уеб-сайтове, на новите софтуерни и хардуерни продукти... Уви, следващия път!

26.03.2000

БНТ: "ВАЗОВ И ИНТЕРНЕТ"?

Предаването "Панорама" от 26.05. изненада аудиторията с интересното заглавие на своя репортаж. И телевизията се опитва да бъде в модата на деня, какво пък толкова... Очакванията обаче охладняха поради вопиющата некомпетентност на културния журнализъм. Как не можаха да съберат поне две изречения по обявената тема!?

Единственият, който говори за литература и интернет, дори не упомена Вазов, а Ботев - защо да не се мисли, каза с тон на откривател и провокатор Мартин Карбовски, за сайт на Ботев в Интернет. Бедни, бедни Карбовски... защо не си погледнал, че родолюбиви българи у нас и по света са спретнали 5-6 уебсайта с поезия и публицистика на Ботев (вкл. с преводи на руски, английски и френски), и че Вазов присъства с повече от 300 стихотворения, с "Под игото", "Нова земя", "Чичовци" и много разкази...

Къде бяха журналистите да дисциплинират изказванията около обявената от самите тях бомбастична тема, или поне да извадят пред скоби точното послание на проф. Милена Цанева за съсъществуването на кирилица и латиница...

27.05.2000

 

 

© Георги Чобанов, 1999-2001
© Издателство LiterNet, 11. 10. 1999
=============================
Първо издание, електронно.