Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДУХОВНОТО КАТО ИЗКУСТВО, ИЗКУСТВОТО КАТО ДУХОВНОСТ

Светлин Ненов

web

Едва ли има друг художник, който живее и работи във Варна, за когото понятията “изкуство” и “духовност” да са толкова взаимообвързани, равнопоставени и, всъщност, едно и също нещо. “Изкуството може да възвиси душата, но вярата може да я спаси”, казва Светлин Ненов, който не е от хората, които подхвърлят думите просто така. Отскоро художникът съчетава работата си пред платното с професионалното образование по богословие в СУ “Св. Кл. Охридски” и пише духовни беседи. И в този ред няма нищо случайно, че в последно време самостоятелните му изяви (поне във Варна) са по-малко за сметка на участията му в групови експозиции, особено такива с благотворителен характер. През тази година Светлин Ненов подпомогна провеждането на есенния пленер, организиран от Центъра за независим живот за хора с увреждания, а преди броени дни със съдействието на Адвентистката църква дари хранителни продукти на училището за деца с нарушено зрение “Иван Шишманов” в Аспарухово. “Изкуството не си противоречи с духовността, благотворителността и подпомагането на по-слабите”, казва още Светлин Ненов.

Колкото до стила на автора, той е трудно да се дефинира точно, а и няма нужда, защото се познава веднага. В него има по нещо и от абстракционизма, и от реализма, и от импресионизма. “Стилът ми е стил на художник, който търси духовните измерения на нещата и в изкуството, и в живота”, казва самият автор.

Светлин Ненов е роден

на 19.10.1961 г. във Варна. Завършил е живопис във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1987 г. Оттогава живее и работи в родния си град. До тази учебна година бе преподавател по изобразително изкуство в СУИ “Д. Христов”.

Сред множеството му самостоятелни изложби в страната можем да откроим изявите му в галерия “Прибой” (Варна, 1989 г.), галерия “Славена” (Варна, 1990 г.), галерия “Палас 1” (Варна, 1993 и 1995 г.), Художествена галерия (Варна, 1994, 1995 и 1996 г.), галерия “Палас 2” (Варна, 1996 г.), галерия “Дива” (Варна, 1996 и 1997 г.), галерия “Александър” (София, 1996 г.), галерия “Сезони” (София, 1997 г.), Център за съвременно изкуство (Варна, 1998 г.), галерия “Стил” (Албена, 1999 г.), галерия “Артеа” (Варна, 1999 г.).

Светлин Ненов е носител на национални и международни награди: III награда за живопис на Националния конкурс на морска тематика (1992 г.); II награда за живопис на Националния конкурс на морска тематика (1996 г.); I награда за живопис на Националния конкурс на морска тематика (1998 г.). През същата година художникът печели и III награда на международното биенале на морска тематика “Марина ’98" в Одеса (Украйна, 1998 г.).

Сред изложбите на автора в чужбина са тези в галерия “Кунстмикс” (Хортен, Норвегия, 1991 г.), в Осло (Норвегия, 1994 г.), както и участия в артпанаири във Варна и Истамбул.

Светлин Ненов - Балерина, 2001Последната изява на Светлин Ненов във Варна е самостоятелната му изложба миналата година в хотел “Амбасадор”. През октомври тази година негови осем голямоформатни платна на една от любимите му теми - балет, бяха показани в Лондон, Великобритания.

Художникът работи главно в областта на живописта.

Авторът за себе си

Изкуството винаги е било опора за хората, дори и в трудни моменти. Аз винаги съм се стремил с картините си да разтоваря зрителите от негативното в живота и да ги накарам със съпреживяването на творбата да се почувстват щастливи. Може би съм го постигал несъзнателно - чрез избора на светли и колоритни гами, които внушават хармония и оптимизъм. Това си личи във всички теми, които разработвам паралелно - в платната с религиозна тематика, в балетната тема, в маринистиката и в цикъла, наречен от мен “Новият Едем”.

За мен творецът е човек, който трябва да е сред духовния елит на обществото, да работи за утвърждаването на християнските ценности и добродетели.

Бялото

при Светлин Ненов не е случаен цвят, а има и друго, символично значение (“то винаги се свързва с идеята за пречистването”). Много негови платна са изградени само от различни нюанси на бялото, които художникът постига чрез равностойно използване и на четката, и на шпатулата (начин на работа, който някои отричат). Картините му са издържани в пастелни и светли гами, където често присъстват и синьото и жълтото. “Сюжетът определя формата, а не обратното”, казва художникът. Една от постоянните му теми е балетът, на който авторът е посветил вече 10 години работа и две отделни самостоятелни експозиции. “Присъствието на човешка фигура има успокояващо въздействие. Човек винаги иска да се съизмери с нещо, за да се докосне по-лесно до изкуството. Така дойде и балетът като тема, която доксова най-нежните струни в душата на човека. Всеки от нас е малко поет и мечтател, само трябва да го открие”, казва Светлин Ненов. Друга постоянна тема за художника е маринистиката, на която миналата година той е посветил цял цикъл, наречен “Фрегати”. Композициите с цветя, птици и животни авторът е нарекъл “Новият Едем” - цикъл, който го занимава непрекъснато. “Тайната вечеря”, “Рождество”, “Поклонение на влъхвите” са някои от най-новите му платна с религиозна и духовна тематика.

В момента Светлин Ненов работи още върху цикъл голямоформатни платна (2/1,40 м), наречен “Милениум” и  посветен на настъпващото хилядолетие. Негови работи ще могат да се видят в сборната експозиция, която се открива на 18 декември [2001 - б.р.] в галерия “Актив арт”. През лятото на следващата година салонът ще представи 10 автори от България в Германия, сред които ще е и Светлин Ненов.

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 14. 03. 2002
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.