Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИЛЕН МАРИНОВ.
Цветът на живота в живописта

Елена Владова

web

Милен МариновМилен Маринов не е от художниците, които държат в творческите им биографии да бъдат вписвани по 2-3 изложби на година. Отношението на автора към изложбата изобщо е по-различно. “Трябва да излагаш тогава, когато си готов пред себе си, а не когато имаш достатъчно количество картини. Така ще си честен и към себе си, и към публиката. Няма смисъл да разхождаш едни и същи картини в различни градове на страната. Старал съм се във всяка моя изложба да участват неща, които не са показвани преди. Така най-добре се отчита развитието на автора. Може би заради това досега нямам прекалено много изложби”.

Последната самостоятелна експозиция на Милен Маринов във Варна е през 1997 г в галерия “Дива”. През март Милен Маринов, "Относно златната рибка"тази година художникът се завърна от Гърция. Сега той подготвя бъдещата си изложба, за която вече има отправена покана. Някои от платната си е започнал да рисува още в Гърция. “Изложбата ще бъде обединена около впечатленията ми от там”, казва авторът.

Милен Маринов е роден

през 1965 г. във Варна. Учил е в Художествената гимназия в Сливен, а през 1993 г. завършва реставрация в НХА, след което се завръща отново във Варна. Работи като реставратор към РИМ. Има няколко самостоятелни изложби във Варна (1995, 1996, 1997), в Балчик (1996); участвал е в сборни експозиции в София, Атина (Колонаки), Швейцария (представяне на съвременно българско изкуство, 1997). Работи в областта на живописта. Някога е работил и графика (офорти), с която престава да се занимава още по време на следването си.

Към творчеството на художника

Милен Маринов, живописе трудно да се подходи еднозначно. “Обикновено рисувам по няколко картини едновременно, уморя ли се от едната, минавам към другата. В началото в живописта ме интересуваше предимно цветът, сега ме интересува цветът на живота, защото животът е цветен пъзел”, казва авторът. Наред с пейзажите, които в последно време отвеждат към цветовете и архитектурата на Гърция, митологията е другата тема, която зрителите сигурно ще видят в изложбата на художника (“всички проблеми, които вълнуват днешния човек, присъстват и там”). В други свои платна Милен Маринов залага повече на знаковостта и на внушението чрез по-абстрактни и метафизични образи.

Авторът за себе си

Станах художник, защото рисуването е моят начин да се изразявам най-добре и пред себе си, и пред другите. За това си давам сметка едва сега, защото когато си малък, не можеш да обясниш защо ти се рисува. Образованието ми на реставратор ми е дало много. Да познаваш миналото е ценно, защото под слънцето няма нищо ново. Докосваш се до стари образци и поемаш от духа на времето и философията, научаваш как са се изграждали стиловете или различни технологии. Образованието ми ми е дало и разбиране и уважение към материалите, с които работя, и познание как те да бъдат използвани, за да се изразят различни идеи.

Милен Маринов, живописСега ме интересува човекът изобщо. Днешният човек все се е устремил някъде, без да знае къде отива и без да знае какво губи, като бърза. Обичам да наблюдавам хората, дори и себе си отстрани, защото в различни моменти хората са различни, животът ги принуждава да играят в театър и да бъдат по-големи артисти, отколкото са всъщност. И всеки мой ден започва и минава различно, може би и заради това ми е трудно да кажа, че се придържам само към един стил.

За изкуството

Изкуството започва там, където завършва естеството. Съвременният художник трябва да може да работи с каквито си иска материали и да се изразява с тях добре и да бъде във времето, в което живее. Не слагам знак за равенство между понятията “съвременен художник” и “авангардист”. Художникът може да е съвременен, но не Милен Маринов, живописе задължително да бъде в модните течения. Предпочитам класическия начин на изказ, защото не ми допадат временните неща, създадени заради момента и заради самите себе си.

Гърция

е последното вдъхновение на Милен Маринов. “Там разбрах, че такава култура може да се роди само върху тези места. В Гърция всички цветове са ярки, морето е синьо, въздухът звъни, всичко е зелено”. В предстоящата изложба на художника ще присъства и гръцкият пейзаж - с местната архитектура и ярките си и слънчеви цветове.

 

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 31. 12. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.