Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЙОРДАН АНГЕЛОВ.
Българският бит като дух и философия

Елена Владова

web

Художникът Йордан Ангелов колекционира стари вещи, свързани с архаичния български бит. Тази негова професионална слабост е и основният ключ към творчеството му, в което като жанр преобладава натюрмортът. Но всякакви обвинения към художника в сухо етнографство, ще са неоснователни. С творчеството си Йордан Ангелов не търси в българските корени само сюжетността, а прониква надълбоко в тях, за да ги изследва и съхрани. От платната му, най-често живописни, българинът може да черпи информация за традиционните си ценности и мироглед, в който от векове се преплитат фолклор и християнство.

Йордан Ангелов е роден

Йордан Ангелов - Магияна 21 април 1969 г. в село Горно Езерово, Бургаско. Завършил е Художествена гимназия в София през 1988 г. и живопис в класа на проф. Николай Русчуклиев във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1995 г. Живее и работи в Бургас. Съпругата му Ангелина е художничка. Правил е изложби в Турция, Германия, Италия. Последната му изява в чужбина е в галерия “Любке”, град Роденбах, Германия. У нас е излагал самостоятелно творбите си най-често в Бургас (галерии “Неси”, “Бургас”, “Бояджиев”). Сред една от интересните му изложби е съвместната с поета Димитър Желев (Бургас, галерия “Неси”, 1999 г.). Наречена Homo Hameleonis, изложбата включва седем платна (женски портрети с хамелеони, в които персонажът е поставен в приказна среда) и седем текста на поета, който също живее и работи в Бургас. (“Работихме поотделно, без да знаем какво ще направи другият. Целта бе да проникнем в българския фолклор и митология”). Художникът работи главно в областта на живописта. В някои свои творби е съчетавал дърборезба с пластика и рисунка - експеримент, който ще се развива с времето. Рисувал е и картини по народни песни. Не е правил самостоятелна изложба във Варна. Най-много негови творби могат да се видят в галерия “Тагея”.

“В традиционния бит на българина

Йордан Ангелов - Притча IIценностите са строго построени, а законите - здрави”, счита Йордан Ангелов. В платната си художникът преплита обекти от реалността със сюжети или елементи, връщащи към стария бит на българина. Без да са негова буквална илюстрация, картините на Йордан Ангелов могат да служат като справочник за древните български занаяти и ежедневие. Съдове, женски накити (пендари, пафти, гривни, колиета), шивашки атрибути (“дядо ми беше терзия”), чанове, фрагменти от стари каруци - всички присъстват в различните платна на художника. Два от най-често срещаните образи в картините му са още хлябът и виното. В натюрмортите на Йордан Ангелов предметът се превръща в персонаж.

Авторът за себе си

Предпочитам натюрморта, защото при него можеш с малко неща да кажеш много. Картините ми се приемат по един и същ начин навсякъде, където ги покажа, защото не боравя с отвлечена образност; не търся абстрактни внушения. Всичко е директно и очевидно. Затова не разбирам и така нареченото неконвенционално изкуство. При него не се търси контактът с другия, то е само по себе си маниерничене.

Йордан Ангелов - ВечерницаАко авторът е честен, първо пред себе си, винаги ще се харесва. Но ако има и една брънка фалш, тя веднага ще се усети. Уважавам тези художници, които са не изпълнители, а автори.

“Перманентният проблем на българина

е, че лесно се отрича от корена и себе си. Днес са малко хората, които продължават да почитат родните ценности. Но без корена си ние сме никои и никой не би ни обърнал внимание, където и да сме по света. Българинът е любопитен човек, интересува се от много неща, но му пречи единствено липсата на средства.

Нас всички ни чака много работа, защото много неща трябва да се поправят наново. Всеки трябва да си гледа своята работа. Това правя и аз.

Мечтата на Йордан Ангелов е да направи изложба с Теодосий Спасов, за което музикантът е дал принципното си съгласие. Във Варна платна на художника ще бъдат показани в Художествената галерия следващия месец. Там ще се открие изложба с творбите, нарисувани по време на пленера, организиран от арт комплекс “Империал” в село Гела.

 

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 20. 11. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.