Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАК ИВАНКА ИВАНОВА ОТИДЕ НА КОКТЕЙЛ

Елена Владова

web | 16 истории на Иванка Иванова

Поканиха Иванка Иванова на коктейл. Това се случи изневиделица, когато тя най-малко очакваше.

Иванка Иванова се допита до по-опитни от нея.

“Коктейлът, казаха на Иванка, е събитие радостно за жената, особено за българската, защото за два часа тя е длъжна да бъде дама. Водят се разговори от различно естество, а жената трябва да е приятен събеседник”.

Рисунка - Даниела ХаджиеваИванка Иванова се притесни. Притесни се, че не е достатъчно умна и тръгна да набира информация. За една седмица прочете всички вестници от край до драй, включително и “Лична драма”, както и списание “Нов фолк”. Изгледа всички новинарски емисии, дори и еротичните предавания по кабелните телевизии. От градската библиотека взе десет книги, сред които една история на изкуството, за да може да говори за изкуство, един речник на символите, за да може да търси символиката в диалога, и една книга, озаглавена “Мъжът и жената - интимно”, за да бъде наясно със събеседниците си. Уши си и рокля с цепка почти до кръста и си купи шапка в тон с обувките.

Иванка Иванова закъсня за коктейла с цели 10 минути - като истинска дама. Там имаше 100 души, събрани около дълга маса, затрупана с ядене и пиене. Всички ядяха и пиеха. Всички хвалеха яденето и пиенето. За два часа Иванка Иванова каза три думи - “Добър вечер” и “Довиждане”. Нямаше нужда от повече.

“Нищо, че не говорих на коктейла - каза си на път към къщи Иванка Иванова. Сега, след като вече прочетох толкова важна литература, ще мога да беседвам винаги, когато се наложи. И все пак, добре е, че изобщо отидох, защото вече знам какво се прави на коктейл”.

 

 

© Елена Владова, 2002
© Издателство LiterNet, 27. 05. 2002
=============================
Публикация в кн. на Елена Владова "16 истории на Иванка Иванова", Вн., изд. "Сталкер", 2002.