Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАК ИВАНКА ИВАНОВА ПОСЕТИ ИНСТАЛАЦИЯ

Елена Владова

web | 16 истории на Иванка Иванова

Случи се така, че в панелния блок, в който живееше Иванка Иванова, се повреди електрическата инсталация. Трима техници се опитваха да я поправят няколко дни, но не успяха. Не помогна и гневната статия по въпроса в един от местните вестници. Накрая от енергото казаха, че повредата е рутинна и е нужно време, копаене на дупки и пари...

Иванка Иванова се видя в паника. Нито можеше да си направи прическа, защото нямаше как да си включи сешоара, нито пък можеше да си оглади дрехите.

В края на седмицата кварталът осъмна с разлепени афиши. С големи букви в готически шрифт всички се поканваха на откриването на “новата инсталация на госта... от Мюнхен, който гостува за първи път в България. Събитието ще събере елита на града в събота от 18 часа”.

Рисунка - Даниела ХаджиеваСтранна гледка събра погледа на мъжете от квартала в събота. Жените се събираха на групи и отиваха към спирката с крайна цел мястото с инсталацията. Всяка носеше по един електрически уред, купен от нашумял и евтин пазар, за да го изпробва без пари в чуждата инсталация на госта.

Сред жените беше и Иванка Иванова. Тя беше по-скромна. Носеше само една маша, за да оправи буклите на прическата си.

“Странно нещо е животът, мислеше си Иванка, щом вече изобретиха и подвижни инсталации. Техниката напредва, а на нас цяла седмица не могат да ни пуснат тока”.

Инсталацията се виждаше отдалеч. Многолюдна тълпа се беше събрала пред, зад и около нея.

Инсталацията, обаче, се състоеше от три огромни дървени греди, боядисани в бяло, зелено и червено, а отгоре се мъдреше саксия с цвете. Мъж с голяма брада говореше и размахваше ръце

“Не е ли прекрасно, каза една жена на Иванка Иванова, художникът е пацифист, обикаля света и подарява произведенията си на страните, в които гостува. А България му е първата източноевропейска държава...”

Инсталация: жанр в съвременното изобразително изкуство. Разполага се в пространството и предполага творческа свобода по отношение на използваните материали.

 

 

© Елена Владова, 2002
© Издателство LiterNet, 27. 05. 2002
=============================
Публикация в кн. на Елена Владова "16 истории на Иванка Иванова", Вн., изд. "Сталкер", 2002.