Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГРАДИНАТА И ЖЕНАТА

Елка Димитрова

web

Лилия Христова. Градина под прозореца"Градина под прозореца" е книга на зрелостта, но и на недоразделянето с погледа отпреди нея. Със сигурност е различна от първата стихосбирка на Лили Христова - "Ориса ме Алиса". И това е много добре за авторката. Прекрасно е, когато един автор се разгръща, развива, открива нови свои страни, погледи, думи - и за себе си, и за онези, които го четат.

С това по никакъв начин не подлагам на съмнение, свежия, своеобразен и чаровен глас от Алиса. Градината обаче открива дълбочини, води из лабиринти - следи състояния и гледки, медитира, обмисля. По-сложна е. С повече увереност. И ненаивна - въпреки пленителната способност на Лили да пази усета си за наивното.

Различните състояния на жената; реалният живот като история през окото - защото книгата е впечатляващо образна; градските простанства като запечатващи се фотографии - защото усетът за стил е силен и героинята на Лили Христова преживява през образите на града в една скъсена дистанция: в паважно-катедрална моментална снимка, в оттичащ танц и търкулната старинна монета, в сплита на смокинята и Богородица...

И от другата страна - природното, сезоните, вечният ритъм, който ни спасява от мимолетността на мислите и преживяванията ни, спасява ни от ефимерността на собствения ни себичен център, като ни поглъща в могъщите си пулсации.

Градината и Жената - това са двете части, на които ръкописът спонтанно се раздели за мен при първия прочит - една ин-ян обратимост на грижата за красотата на нещата, дори когато си на ръба на търпимото, дори когато си отвъд този ръб - за да те съхрани на свой ред теб самия същата тази красота, която си крепил и удържал посред невъзможното. Деликатна книга. Но не и плаха, напротив. Книга на ранимостта и силата, на нежността и грижата, и на атавистичната женска устойчивост - все теми на Лили и от предишната й стихосбирка, но тук разгърнати много по-богато, зряло и уверено, въплътени в микросюжети, които на свой ред градят една едра история - макросюжета на Градината.

 


Лилия Христова. Градина под прозореца. Бургас: Либра скорп, 2017.

 

 

© Елка Димитрова
=============================

© Електронно списание LiterNet, 07.02.2018, № 2 (219)

Текстът е писан за представянето на книгата на 21.06.2017 в гр. Бургас.