Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Милка Андреева, "Омагьосаният кръг"
/Пд., 2000/
(АНОТАЦИЯ, ПОРЪЧАНА ОТ БАБА МИ)

Борис Ангелов

web

        Няма да крия, че пловдивската поетеса Милка Андреева е съученичка на баба, която със стихосбирките й пред очи ми заръча да пиша за тях, а аз, кимащ в съгласие, вече бях скалъпил бъдещото оправдание за липсата на анотация с вирус в редакционния компютър (не дай боже!) или направо набеждавайки в разсеяност нищо неподозиращия Феликс. Веднъж разгърнал “Омагьосаният кръг” обаче, не успях да избягам лесно от него, бях принуден не само да прочета всичко, но и да погледна предишните творби със самотно-нощни заглавия: “Нощен пейзаж”, “Пред сините екрани на нощта” и “Лунни срещи”. Давам си сметка, че пенсионираната учителка по литература не е в мейн стрийма на сегашната поезия (и на вчерашната, от Герова насам), но одухотвореността на изповедите и размислите, озарени от онази специфична мъдрост на късната житейска есен, изказани със сочни рими, класически стих, стройни куплети и хубави метафори са способни за миг да ни изтръгнат от собствената ни лудост, да ни “удържат в нормалност”.
        След смъртта на Джими Хендрикс колко му трябва на човека бе, Ани?

 

 

© Борис Ангелов , 2000
© Издателство LiterNet, 19. 09. 2000
=============================
Публикация в сп. Страница, Пд., 2000, кн. 2.