Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Иван Динков, "Славянски псалми. Стихотворения"

Борис Ангелов

web

Иван Динков "Славянски псалми", С., 2002Плеоназменото в етимологиите си заглавие на книгата гради очаквания, които стихотворенията след това напълно разрушават - част от родовата специфика на лириката, а и на литературата изобщо, би казал професор Никола Георгиев. Запознат с краткото CV на автора от речниците на българската литература, предполагах наличието на хардлайнерско възпяване на славянството и особено на "братския руски народ". На славянското остро опонират и насловите на стихотворенията, почти всички чуждици с древен корен: "Експедиция" (като началото на "Внимателно"!), "Коронация", "Сензация", "Еволюция", "Демокрация", "Казус", "Бенефис", "Сеанс", "Шанс", "Прогрес", "Референдум", "Патент", "Пиета", "Енигма", "Експеримент", "Идилия", "Антология" (виждате, че и съдържанието може да се чете поетично, макар точните рими да не са особено красиви). Сигурно не е случайно, че единственото родно име на стихотворение е "Речник", здраво стъпило върху тавтологии. Формално текстовете са построени като възклицателни квазидиалози от анонимни реплики, с накъсан от безброй апосиопези синтаксис, приключващи с удивителна. Финалното двустишие обикновено е сентенциозно: "най-страшно е лицето/ на живота по памет" или набиващото се в паметта с правотата си - "не излизат от кожата си само онези народи,/ които отдавна са одрани". Отдавна, отдавна - има-няма 60 години!

 


Иван Динков, "Славянски псалми. Стихотворения", С., "Българска книжница", 2001.

 

 

© Борис Ангелов , 2002
© Издателство LiterNet, 20. 05. 2002
=============================
Първо издание, електронно.