Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Яни Милчаков.
"Социология на литературата, език и политика"

Борис Ангелов

web

Яни Милчаков, "Социология на литературата, език и политика", С., 2001Смея да твърдя, че това, което стори в полето на литературата поетът Ани Илков със "Зверовете на Август", теоретикът доц. Яни Милчаков го постигна в областта на хуманитаристиката със "Социология на литературата, език и политика". Макар че изследването сякаш започва като позитивистки учебник за студенти, увличащото с публицистичните си нотки слово бързо набира скорост, за да се разлее в едно необятно по размерите си ерудирано сноване между научни парадигми, времеви пластове, тематични ядра (и досега не мога да си обясня как авторът, който е от десет години последователно посланик на България в Полша, Словакия и Югославия, е смогнал да обозре такова количество разноезична книжнина, изписана от началото на ХІХ в. дори до дни преди публикуването на съчинението!) След задълбочените коментари на критици като доц. В. Стефанов, Б. Пенчев и А. Личева е едновременно сложно да се прави рефлексия върху книгата и неизбежно да се наблегне на вече споменатото от тях, но стойността на изложението е задължаваща. С основание трудът е поставен в идейно, стилово и реторическо отношение близко до есеистичните бисери на проф. Н. Георгиев от "Нова книга за българския народ", според мен обаче може да се положи и в още една традиция, тази на обговарящите Възраждането и неговите утопии във връзка със зараждането на социализма у нас - имам предвид изречения на проф. Н. Драгова, доц. И. Пелева, Б. Пенчев и др., мислещи за неслучайността на начина, по който се е сложил социализмът в България. В чисто методологически план "Социология на литературата" мъчно дири своите предходници на родна почва (изключения са статии на проф. Иван Шишманов от 20-те, а през 90-те една студия на друг изтъкнат славист - доц. Живко Иванов), което категорично сочи празнините в нашето литературознание, но затова пък книгата е изключително щедра на сюжети за бъдещи критически разследвания, още повече, че до голяма степен "задава" модела чрез преобладаващите блестящи анализи на съветската ситуация. Само като прост калфа, чиракувал около проблематиката на литературната социология, без изобщо да подозира съществуването на дисциплината, бих предупредил, че този тип занимания костват много време и изискват доста "черна" работа и прощудиране на безброй дискурсивни масиви.

 


Яни Милчаков, "Социология на литературата, език и политика". Академично издателство "Проф. Марин Дринов", С., 2001.

 

 

© Борис Ангелов , 2002
© Издателство LiterNet, 27. 04. 2002
=============================
Първо издание, електронно.